In juli 2011 diende de Partij voor de Dieren Amsterdam het voorstel ‘Einde gratis draagtas’ in bij de gemeente Amsterdam. In het voorstel stelt de Partij voor de Dieren voor om een taks in te voeren op draagtasjes die in de winkel worden verstrekt. Het gaat dan zowel om plastic als papieren tasjes en om zowel supermarkten als bakkers, kledingwinkels, enzovoort.

Met het voorstel wil de Partij voor de Dieren bereiken dat het wegwerpgebruik van tasjes afneemt en dat mensen vaker hun eigen tassen gaan meenemen naar de winkel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet alleen plastic tasjes maar ook papieren en biologisch afbreekbare draagtasjes schadelijk zijn voor het milieu. Dit heeft te maken met het vrijkomen van milieuvervuilende stoffen tijdens de productie, het transport van de grondstoffen en eindproducten, en het wegwerpgebruik van de tasjes. De partij ziet een verbod op plastic tassen echter niet als een oplossing, omdat de markt bij een verbod op plastic tassen overschakelt op andere materialen en het wegwerpgedrag van consumenten niet wordt aangepakt.

In Ierland werd al met succes een taks ingevoerd, wat tot een daling van 90% leidde in de uitgifte van plastic tasjes. De EU onderzocht eind 2011 het draagvlak en de mogelijkheden voor een verbod op plastic tasjes. 15.000 mensen vulden een enquete in. 70% van de respondenten bleek voor een verbod op plastic tasjes te zijn.

Wethouder Van Poelgeest (Klimaat) reageerde eind 2011 op het voorstel van de Partij voor de Dieren dat hij zich moet houden aan de Gemeentewet, wat inhoudt dat hij geen taks kan invoeren in Amsterdam. Wel was hij enthousiast over het idee en zegde hij toe om om de tafel te gaan zitten met winkelketens. Met die gesprekken is hij momenteel bezig, meldde hij in de Telegraaf.

De Partij voor de Dieren wil dat de wethouder de aandacht niet alleen op plastic tasjes richt maar op alle gratis tasjes. En omdat supermarkten al lange tijd geld vragen voor plastic tassen en in 2011 al tot een convenant kwamen om geen dunne tasjes meer weg te geven bij de kassa wil de partij daarnaast dat de wethouder zich vooral op alle andere winkels in Amsterdam zal richten.

Lees hier het voorstel ‘Einde gratis draagtas’

Bron: Partij voor de Dieren