In Natuurpark Lelystad in Flevoland zijn vorige maand twee zeldzame insecten gespot die daar nog nooit eerder waren gezien. Namelijk de argusvlinder en de moerassprinkhaan.

Argusvlinder - natuurpark lelystad
Argusvlinder | Foto: Wikimedia Commons

De argusvlinder was altijd een normale vlinder in Nederland. Pas de laatste jaren komen er steeds minder voor. De afgelopen tien jaar zijn er maar maximaal vijf gespot. Dit jaar werd de vlinder weer vaker gezien, waaronder één keer in het Natuurpark. Een deel van de achtervleugel van de vlinder ontbrak, hij heeft waarschijnlijk ver gevlogen.

Video van een argusvlinder

Moerassprinkhaan - natuurpark lelystad
Moerassprinkhaan | Foto: Kristian Peters Fabelfroh 15:27, 12 September 2007 (UTC) (photographed by Kristian Peters) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
De laatste jaren neemt het aantal moerassprinkhanen toe in Nederland. Echter is dit insect in Flevoland nog altijd erg zeldzaam. In het Natuurpark is nu één exemplaar waargenomen. Aangezien de moerassprinkhaan goed kan vliegen was het waarschijnlijk een zwervend exemplaar. De omstandigheden waarin hij zich bevond waren namelijk niet ideaal.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser