Bij een inval in een – als veterinair centrum verhulde – illegale bloedbank in Madrid zijn 240 galgo’s en andere dieren gered. De eigenaar en een medewerker zijn opgepakt vanwege commercialisering van dierlijk bloed voor klinieken en ziekenhuizen voor dieren.

illegale bloedbank
240 galgo’s gered uit illegale bloedbank in Spanje | Foto: Pixabay

In een zogenaamd veterinair centrum in de hoofdstad van Spanje zijn twee mannen opgepakt – eigenaar Luis Miguel V.F. en een medewerker – vanwege illegale praktijken. Het centrum diende als commercieel veterinair bloedtransfusiecentrum dat bloed verkocht aan dierenklinieken en -ziekenhuizen. Met name jonge galgo´s en katten werden gedood voor hun bloed. Ze kwamen hier terecht door mensen die niet meer voor hun huisdier wilden zorgen en ze hier achterlieten. Bij de honden en katten werd het hart doorboord in de linker ventrikel, waardoor zij door ernstig bloedverlies stierven aan een hypovolemische shock. Enkel voor de verkoop van hun bloed. Inmiddels is bekend dat de eigenaar niet in het bezit van de juiste documentatie was.

Illegale bloedbank

De dieren die inmiddels veterinaire hulp hebben verkregen en goed zijn opgevangen, werden in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Vele waren halfdood. In het laboratorium waar de bloedafname plaatsvond, lagen talloze zakken plasma klaar voor distributie.

Volgens het Spaanse Openbaar Ministerie was aanvankelijk het doel van deze lugubere praktijk de verkoop van bloed in de omgeving van Madrid. Echter is de onderneming uitgelopen tot een exporthandel door de toenemende vraag naar bloed in andere Europese landen, zoals in België, Frankrijk, Italië en Portugal. De prijskaartjes die aan het bloed hangen zijn per 400 ml 80 euro voor hondenbloed en 85 euro voor kattenbloed. Voor een optimale hoeveelheid bloed, werd het rechtstreeks in het hart afgenomen.

 

Aanklacht

Het Milieuparket van Móstoles-Fuenlabrada in de regio Madrid, heeft een klacht ingediend tegen de eigenaar van het zogenaamde veterinair centrum wegens pijnlijke en wrede praktijken tegen dieren. De dieren die dood werden aangetroffen zijn direct ingevroren en later gecremeerd in Toledo. Uiteindelijk telde het parket in het crematorium de lichamen van 27 honden, 29 katten, drie konijnen en een fret die allen waren gestorven aan de gevolgen van bloedafname.

Uit onderzoek is gebleken dat het veterinair transfusiecentrum al in 2006 was ingehuldigd met als doel rode bloedcelconcentraten en plasma te produceren in Madrid. Ondanks dat de zakenman niet over de registratie, autorisatie of bevoegdheid beschikte, is het centrum jarenlang actief geweest en bood het zelfs de illegale diensten online aan via zijn eigen website.

Galgo
Galgo’s | Foto: Estefania Pampin Zuidmeer

Galgo’s

Voornamelijk zijn er jonge windhonden gedood voor de bloedafname. De donorhonden hebben verschillende illegale en zeer pijnlijke methoden moeten ondergaan voor de bloedhandel. Volgens de onderzoekers hebben zij onnodig emotioneel en fysiek geleden. Bovendien mag euthanasie volgens de Spaanse wet niet worden toegepast zonder geldige reden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools