De beste ideeën worden spontaan geboren. Richard Turere is een Keniaanse tiener van de nomadenstam Masaï, die ontdekte dat bewegende lichten leeuwen afschrikken. Met deze wetenschap bedacht hij een doeltreffende manier om zijn vaders koeien ’s nachts te beschermen tegen de grote roofdieren.

Leeuw - leeuwen

Lion lights

De dertienjarige Richard liep op een avond bij de schuur waar zijn vaders koeien in stonden en scheen met zijn zaklamp heen en weer. Hij merkte dat de rondsluipende leeuwen hiervan schrokken en kreeg een briljant idee. Na drie weken knutselen had hij een lichtsysteem in elkaar gezet van gebroken zaklamponderdelen en het knipperlicht van een motorfiets. Met behulp van een zonnepaneel dat overdag de batterij oplaadt, ontwierp hij een lichtsysteem dat ’s nachts een rondschijnende zaklamp imiteert. Zijn succesvolle uitvinding gaf hij de naam Lion Lights.

Internationaal succes

Omdat Lion Lights zo eenvoudig werkt en veel effect heeft, wilden de buren van Richard ook zo’n lichtsysteem. Het succes van de uitvinding ging als een lopend vuurtje door Kenia, waardoor boeren in het hele land nu leeuwen weren met Lion Lights. Ook in Zambia en Tanzania wordt het lichtsysteem inmiddels gebruikt en in India is interesse om op deze manier tijgers op een afstand te houden. Op een conferentie van TED (Technology, Entertainment, Design) in Californië, vertelde Richard Turere over de werking van zijn uitvinding.

Hieronder Richard’s TEDtalk

Leeuwen gedood uit frustratie

Aanvallen van leeuwen zijn een groot probleem in Kenia. Voornamelijk ’s nachts, als het vee in kralen en schuurtjes is bijeengebracht, vormen deze dieren een makkelijke prooi voor de hongerige katachtigen. Paula Kahumbu, directeur van de Afrikaanse dierenbeschermingsorganisatie WildlifeDirect, was in een week tijd getuige van vijftig aanvallen op vee. Hieruit blijkt duidelijk de oorzaak voor de gespannen situatie tussen mens en leeuw. Dit is een ramp voor de bedreigde koning der dieren, die geregeld als vergelding wordt gedood. In Kenia leven naar schatting nog maar 2000 leeuwen. Initiatieven als Lion Lights zijn daarom onmisbaar om de leeuw voor uitsterven te behoeden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde