Afgelopen donderdag heeft een stalbrand wederom aan duizenden varkens het leven gekost. Maar liefst 5.500 varkens kwamen om het leven. De brand woedde op een boerderij bij het dorp Spoordonk, tussen Eindhoven en Tilburg. Het gaat om zo’n 4.000 biggen en 1.500 zeugen. Buurtbewoners melden dat ze de dieren konden horen gillen.

Brandweer - stalbrand - 5.500 varkens
©Flickr|wovox

De brand is ontstaan in een luchtwasinstallatie. Veehouderijen zijn verplicht luchtwassers te gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak.

Vorige maand kwamen bij een stalbrand in Nederweert (Limburg) ook al 1.000 varkens om het leven.

Stalbranden ontstaan aan de lopende band. Eind januari kwamen drie paarden om bij een brand in Friesland en begin februari ontsnapten 20.ooo varkens aan de dood tijdens een brand in een megastal in Moergestel.

Eind januari sprak het kabinet uit dat dieren beter beschermd dienen te worden tegen stalbranden. Dieren zijn belangrijker dan dingen en verdienen dus meer bescherming dan bijvoorbeeld ijskasten of bankstellen. Nieuwe stallen voor vee moeten daarom voortaan brandveiliger worden gebouwd, zo schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.