Voor de kust van Pembrokeshire in het zuiden van Wales (Verenigd Koninkrijk) is een walrus gesignaleerd. Hij lag te chillen op de bodem van een klif. Het dier was een week eerder al gezien op rotsen in het graafschap Kerry in Ierland. Dit is bijzonder, omdat walrussen normaal gesproken in het noordpoolgebied voorkomen. Het is nog onbekend of het dier door de effecten van klimaatverandering in Wales is terechtgekomen. 

walrus
Arctische walrus gespot voor de kust van Wales | Foto: Pixabay

Zeldzame waarneming

De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) werd ingeschakeld om het welzijn van het dier te controleren. De walrus bleek een paar schrammen te hebben, maar leek over het algemeen in goede conditie en zwom goed. Een dierenreddingsmedewerker van de RSPCA, Ellie West, zei:

“Het lijkt erop dat deze walrus naar Wales is overgezwommen. Toen ik bij hem ging kijken, lag hij uit te rusten. Hij leek licht ondergewicht te hebben, maar vertoonde gelukkig geen tekenen van ziekte of verwonding. Dit is een ongelooflijk zeldzame waarneming. Deze grote mooie dieren komen meestal niet zo ver zuidwaarts. De jonge walrus is waarschijnlijk deze kant op gekomen om voedsel te zoeken.”

Mijlpaal voor wildlife team

Nationaal coördinator wilde dieren van de RSPCA, Geoff Edmond, zei:

“Dit was een mijlpaal voor het wildlife team. We redden al bijna 200 jaar dieren en reageren al bijna 200 jaar op welzijnsoproepen, maar ik denk dat dit onze eerste oproep voor een walrus is. Ik zal deze dag nooit vergeten, ik kan nog steeds niet geloven dat ik een walrus heb gezien aan de kust van Pembrokeshire, het was absoluut geweldig!”

Hoe het dier in Wales terecht is gekomen blijft een mysterie. Cleopatra Browne van Welsh Marine Life Rescue werd ook ter plaatse geroepen. Ze zag de walrus van ongeveer 40 meter afstand. Ze zei:

“Het was een kanjer. Ik heb ze op tv gezien, maar deze was gigantisch. Ik geloof dat het een jong dier was, aan de slagtanden te zien. Volgens geruchten is de walrus op een ijsberg in slaap gevallen en afgedreven en in Ierland wakker geworden. En vervolgens in Wales terechtgekomen op weg naar huis.”

Afkomstig uit Groenland of Spitsbergen

Lucy Babey, hoofd wetenschap en natuurbehoud van Orca verklaarde dat het dier waarschijnlijk afkomstig is van de oostkust van Groenland of Spitsbergen. Het is nog niet zeker of deze walrus dezelfde is als het zoogdier dat in Ierland werd gezien, maar waarschijnlijk wel. Volgens de Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) gaat het om hetzelfde dier. Op Twitter deelden zij dat je het kunt zien aan de witte markeringen op de linker flipper en de lengte van de slagtanden.

Dit zou betekenen dat de walrus 450 km heeft afgelegd in zes dagen. Hoewel sommigen beweren dat het dier is afgedreven op een ijsberg, kan het volgens Babey ook zijn dat het dier op zoek was naar voedsel of door lawaai van koers is geraakt. Babey:

“Sinds 1979 zijn er acht bevestigde waarnemingen van walrussen in Ierland geweest. In Schotland is er een geweest in 2018 die daar gezien werd op verschillende eilanden.”

Afstand houden

RSPCA roept het publiek op om het dier op afstand te houden en hem niet te benaderen of te laten schrikken, omdat hij moet rusten om zijn energie te besparen. Ondanks dat de walrus er goed uitziet, vraagt de RSPCA om te bellen met hun noodlijn, als iemand zich toch zorgen maakt om zijn welzijn.

Bronnen:

Walrus op visite op Orkney Eilanden

©AnimalsToday.nl Jane Sauer