Op de Orkney Eilanden is vorige week een walrus aangekomen. Het dier, waarschijnlijk een jong mannetje, lijkt het goed naar zijn zin te hebben. Hij verkeert in goede gezondheid en zou volgens ooggetuigen geen last hebben van de aandacht van belangstellenden. Bewoners keken afgelopen week hun ogen uit; walrussen leven tenslotte in het poolgebied. Zaterdag is de walrus weer in zee gedoken, en vooralsnog niet weer gespot.

walrus
De Orkney Eilanden hebben een bijzondere gast, een walrus | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Bewoners van de Orkney Eilanden, Schotland, stonden vreemd te kijken toen vorige week een heuse walrus op de rotsen van North Ronaldsay lag te ontspannen. Vogelwachter Lewis Hooper zag het dier als eerste:

“Ik was ’s avonds aan de wandel met mijn hond. We liepen langs de kust en ik een groep meeuwen zag bleef ik even staan om naar ze te kijken. Toen zag ik een grote bult uit zee komen; eerst dacht ik dat het een kleine walvis was. Ik sprintte langs de kust tot ik bij de rand kwam en daar zag ik het dier op het strand. Hij draaide en keek me aan, op dat moment zag ik die mooie slagtanden. Toen drong het echt tot me door. Ik ben geen zoogdierenspecialist, maar het was heel duidelijk een walrus.”


Na een dag besloot het enorme dier verder te kijken op het nabijgelegen eiland Sanday, waar het tot zaterdag werd gezien. Ranger Emma Neave-Webb van de Sanday Development Trust hield het dier goed in de gaten, en zorgde ervoor dat belangstellenden afstand hielden:

“Het is mijn werk om te zorgen voor de plaatselijke – en niet zo plaatselijke – wilde dieren. Een geweldige baan, en deze momenten zijn de kers op de taart.”

Nadat een meeuw hem zaterdag probeerde te pikken, is ´Wally´ weer de zee in gedoken en vooralsnog niet gezien. Het is dan ook afwachten of hij weer opduikt op Sanday of een ander eiland.

Het is niet de eerste keer dat een Atlantische walrus de eilandengroep aandoet, maar wel een hoge uitzondering. Vijf jaar geleden werd ook een walrus gespot op North Ronaldsay, maar voor het eiland Sanday is dit de eerste keer. Het dier, waarschijnlijk een jong mannetje, lijkt zich goed te vermaken en ligt graag te zonnen op de rotsen. En hoewel het ongebruikelijk is, zijn ook de wildlife spotters erg in hun sas.

De Orkney Eilanden liggen in de Atlantische oceaan, tussen het vasteland van Schotland en de Shetland Eilanden.

Bronnen: BBC, Visit Orkney, Sanday Ranger ©Animals Today Angelique Lagarde