Neushoorn Sudan lijkt toch te genezen van zijn ontsteking, waar we vorige week over schreven. De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, die 24 uur per dag bewaakt wordt door gewapende rangers, had voor de tweede keer in korte tijd een ontsteking aan zijn rechter achterpoot opgelopen, en ditmaal leek de genezing niet op gang te komen. De verzorgers van de 45-jarige Sudan zagen het dan ook erg somber in.

neushoorn Sudan
Neushoorn Sudan en zijn verzorger (2017) | Foto: screenshot video BBC/YouTube

Er werd gevraagd om heel hard voor Sudan te duimen. Iedereen die zich zorgen maakte over het laatste mannetje van zijn soort zag de bui eigenlijk al hangen. Maar afgelopen dagen lijkt er een wonder plaatsgevonden te hebben, niet in het minst door het slechte weer.

Doorzettingsvermogen
Afgelopen zaterdag meldde Ol Pejeta Conservancy in Kenia, waar Sudan wordt verzorgd en bewaakt tegen stropers, dat hij in het weekend heel vredig aan de wandel was gegaan en zonder al te veel ongemak aan het grazen was. Ze hebben het over zijn bijzondere doorzettingsvermogen:

“Hij is niet van plan om zonder te vechten ten onder te gaan.”

Modder
Het echte herstel begon begin deze week, nadat er veel regen gevallen was in de omgeving van Ol Pejeta. Door de regenval zijn er veel modderpoelen ontstaan en daar is Sudan dol op. Hij heeft veel modderbaden kunnen nemen en misschien is dat wel heilzaam geweest tegen de ontsteking. Zijn verzorgers geven aan dat ze voorzichtig optimistisch zijn.

En vandaag meldt Ol Pejeta:

“Gedurende drie opeenvolgende dagen heeft Sudan zijn verblijf in de vroege ochtend verlaten en heeft hij in de wijde omgeving rondgestruind . Zijn verbeterde mobiliteit is een bemoedigende ontwikkeling en we hopen dat dit de komende dagen zal doorzetten. Zijn eetlust – die vorige week sterk was afgenomen – is ook verbeterd. Hij wordt nog steeds 24 uur per dag bewaakt door onze teams van dierenartsen en zijn verzorgers.”

De laatsten
Samen met twee vrouwtjes, een moeder en dochter die door een genetische afwijking niet zwanger kunnen worden, behoort neushoorn Sudan tot de laatste noordelijke witte neushoorns. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit Tsjechië, waar ze ruim 30 jaar in een dierentuin leefden. Over een paar jaar is deze soort uitgestorven door stroperij, omdat neushoornhoorn volgens de Chinese traditionele geneeskunde, ten onrechte een geneeskrachtige werking zou hebben.

Onderstaande reportage van Barcroft TV werd gemaakt in 2015:

https://www.youtube.com/watch?v=r_Fd9es_B6Y

Wetenschappers zijn op dit moment bezig zijn om het DNA van Sudan voort te laten leven via IVF-techniek, waarbij de hulp wordt ingeroepen van drie vrouwelijke zuidelijke witte neushoorns.

Steun
Sudan is met zijn 45 jaar al oud, dus heel lang heeft hij niet meer te leven. Desondanks hebben we afgelopen week met z’n allen heel hard voor hem geduimd, en Ol Pejeta Conservancy dankt iedereen voor de vele steunbetuigingen:

“We zijn erg dankbaar voor de steun die onze fans over de hele wereld ons in deze periode blijven geven. De steunbetuigingen voor Sudan zijn overweldigend geweest. Bedankt van ons allemaal bij Ol Pejeta.”

Sudan blijft ook komende dagen in onze gedachten, want een beetje positief denken heeft deze bijzondere neushoorn dubbel en dwars verdiend.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bron: Ol Pejeta Conservancy/Facebook ©AnimalsToday.nl Bart van Riel