De Nederlandse regering moet zich in Europa gaan inzetten voor verlaging van de Europese visserijsubsidies. Een Kamermeerderheid schaarde zich achter de motie van de Partij voor de Dieren die hierop aandringt. Het aanpakken van de visserijsubsidies is een doorbraak in de strijd tegen overbevissing. Door de hoge subsidies is de Europese vloot veel groter geworden dan de vispopulaties aankunnen. Zeventig procent van de visbestanden in Europese wateren wordt inmiddels met uitsterven bedreigd.

Visserij
©aleutianseast.org

Alleen al tussen 2007 en 2013 ging zo’n € 4,3 miljard Europese subsidie naar de visserijsector. De Europese vissersvloot heeft met behulp van dit enorme bedrag keer op keer kunnen uitbreiden. Zij staat inmiddels derde op de ranglijst van grootste vloten ter wereld. De capaciteit van de EU-vloot is veel groter dan verantwoord is. De visbestanden in de Europese wateren worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan: 47 procent van de bestanden in de Atlantische Oceaan en ongeveer 90 procent in de Middellandse Zee is overbevist.
De overcapaciteit in de Europese vissersvloot veroorzaakt niet alleen overbevissing in Europese wateren, maar brengt ook mariene ecosystemen buiten Europa in groot gevaar. Zo plunderen megatrawlers uit Nederland en andere EU-lidstaten de zeeën voor de kust van onder meer Afrika en Australië, met Europees belastinggeld.

De Partij voor de Dieren vecht voor gezonde ecosystemen op zee en vindt dat het onderwaterleven beschermd moet worden tegen korte termijngewin. De Partij voor de Dieren pleit daarom al lang voor het verlagen en op ten duur afschaffen van de visserijsubsidies en forse inkrimping van de Europese vissersvloot. Nu de motie van  Esther Ouwehand is aangenomen, is een doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen overbevissing. Nooit eerder schaarde een Kamermeerderheid zich achter het pleidooi van de Partij voor de Dieren om de visserijsubsidies te verlagen.

Esther Ouwehand: “De zeeën en oceanen vormen de grootste natuurgebieden op aarde, maar ze worden verwoest waar we bij staan. De belastingbetaler draagt zelfs ongewild bij aan uitroeiing van vispopulaties. Daar moet een einde aan komen voordat het voor deze belangrijke ecosystemen te laat is.”

Persbericht Partij voor de Dieren