Sea Shepherd begint een rechtszaak tegen Japanse walvisvaarders voor het rammen van één van hun schepen. Het vaartuig raakte dusdanig beschadigd dat het zonk in de koude wateren van Antarctica, drie jaar geleden. Ook de bemanning liep gevaar. De Japanners zeggen op hun beurt dat Sea Shepherd zelf verantwoordelijk en spreekt over een ongeluk [Bron].

Het beschadigde schip van Sea Shepherd
Het beschadigde schip van Sea Shepherd | Foto via Oregonlive

Tegelijkertijd heeft advocaat Robert F. Kennedy Jr. een verzoek ingediend bij het Amerikaans Hooggerechtshof om het bevel wat Sea Shepherd schepen verbiedt in de buurt te komen van de Japanse walvisvloot te niet te doen. Robert F. Kennedy, neef van vermoorde president John F. Kennedy, roept eveneens de Verenigde Staten op Sea Shepherd te steunen.

Sea Shepherd verstoort de bezigheden van de Japanse walvisvloot ieder jaar tijdens hun controversiële walvisjacht, in de hoop dat zo weinig mogelijk dieren slachtoffer worden en uiteindelijk deze praktijken helemaal zullen stoppen. Afgelopen december bepaalde het Amerikaanse gerecht dat de schepen van Sea Shepherd op 500 meter afstand van de walvisvaarders dienen te blijven in de wateren die nota bene uitgeroepen zijn als reservaat voor de walvissen. Japan heeft dankzij een maas in de wet wel kunnen afdwingen daar te mogen jagen uit naam van wetenschappelijk onderzoek.

Kennedy vergelijkt het Japanse walvisprogramma met

“een organisatie van piraten die opereert onder het mom van de wetenschap.”

Bron ©PiepVandaag.nl