Tientallen jaren waren ze zeer geliefd onder wetenschappers en toeristen, een wolvenfamilie in het nationale park Denali in Alaska. Deze East Fork-troep werd sinds de jaren ’30 veelvuldig bestudeerd. Helaas ziet het ernaar uit dat inmiddels alle wolven dood zijn, door toedoen van jagers.

Wolvenfamilie
Wolven | Foto: Wikimedia Commons

Populaire wolven
Geen wolvenfamilie werd zo lang gevolgd als de East Fork-troep. Bioloog Adolph Murie begon de dieren in 1939 te bestuderen en volgde ze twee jaar lang, door weer en wind. De resultaten van zijn onderzoek waren de basis van zijn boek ‘The Wolves of Mount McKinley’. Ook andere wetenschappers bestudeerden de wolven, meerdere dieren waren uitgerust met GPS-halsbanden, en ze zijn afgebeeld op vele foto’s van toeristen die het nationale park bezochten. De dieren waren geliefd en kregen zelfs namen, zoals ‘Dandy’, ‘Grandpa’, en ‘Robber Mask’. In het park leefden negen wolventroepen.

Massale slachting van grote roofdieren
Deze troep lijkt nu uitgeroeid te zijn door jagers. De Raad voor Wildbeheer heeft een slachting laten aanrichten onder wolven en beren, wat door sommigen ‘intensief roofdiermanagement’ wordt genoemd. Dit betekent niets meer en niets minder dan dat de dieren op allerlei manieren om zeep mogen worden gebracht en praktisch nergens beschermd worden. De raad keurt het doden van bruine en grizzlyberen door ze met aas te lokken goed, moederberen met hun jongen mogen worden gedood, evenals wolven met pups in hun holen. Beren en wolven mogen zelfs worden opgejaagd en doodgeschoten vanuit vliegtuigen. Daarnaast vindt het vangen van dieren met wildklemmen plaats. Was er voorheen nog sprake van een beschermde bufferzone, waarbij wolven die zich net buiten het nationale park waagden om te jagen niet mochten worden doodgeschoten, in 2010 werd ook deze beschermingsmaatregel ingetrokken. Met dit zeer intensieve jachtbeleid, sinds 2002 ondersteund door diverse Republikeinse gouverneurs waaronder Sarah Palin, wil men het aantal elanden en kariboes opgekrikken. Niet in het belang van deze dieren, maar om jagers voldoende doelwitten te gunnen.

Einde van de troep
Het kan niet anders dan dat zulke methoden hun tol eisen. Het aantal wolven in het nationale park Denali is drastisch gedaald: aan het begin van dit millennium werden meer dan 100 wolven geteld, dit voorjaar werd hun aantal geschat op 49. Ook de East Fork-troep kreeg het in korte tijd zeer zwaar te verduren. Eind 2014 waren er nog zo’n zeventien wolven, sindsdien daalde het aantal dieren snel: inmiddels ziet het ernaar uit dat er geen wolf meer over is.

In mei doodde een jager de laatste wolf van de East Fork-troep met GPS-halsband, op een locatie die voorheen in de bufferzone lag en tot zes jaar terug beschermd gebied was. Dit mannetje is waarschijnlijk de vader van de twee pups die eind juni nog zijn gezien met hun moeder, maar de kans dat ze in haar eentje de jongen kan grootbrengen is klein. De dieren zijn inmiddels zo’n anderhalve maand niet meer gezien; hun hol is overgroeid en overgenomen door stekelvarkens. Deze drie dieren zijn de laatsten van de iconische wolvenfamilie en of zij nog in leven zijn is onzeker.

Rick Steiner, bioloog en wolvenliefhebber:

“De kans is groot dat de pups al dood zijn en de moeder vertrokken, maar ik hoop dat ik ongelijk heb.”

Onlangs besloot U.S. Fish and Wildlife Service dat het de spuigaten uitloopt met de jachtpraktijken en verbood het bejagen van roofdieren in Alaska’s zestien natuurreservaten. Een kleine stap, die veel te laat komt.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde