Babyorang-oetan Didik was zwaar getraumatiseerd, gewond en ernstig ondervoed toen hij werd weggeroofd uit het regenwoud van Borneo eerder deze zomer. Hij was in zijn schouder geraakt door een kogel, vermoedelijk nadat stropers zijn moeder hadden doodgeschoten om haar kind te bemachtigen en te verkopen als huisdier. Didik werd aangetroffen in een dierenwinkel.

babyorang-oetan
Een lepel pap doet wonderen | Foto: screenshot video

Didik is ongeveer 18 maanden jong en sinds juni flink aangesterkt. Dit dankzij de goede zorgen van het personeel van het revalidatiecentrum van International Animal Rescue (IAR) in Ketapang. Het beestje is inmiddels zo sterk dat men binnenkort wil opereren om de kogel, die nog steeds in zijn schouder zit, te verwijderen.

Pap
Maar in de tussentijd moet Didik wel leren hoe het is om een echte orang-oetan te zijn en daar hoort in bomen klimmen natuurlijk bij. Het team van IAR helpt hem hiermee, in de hoop dat Didik op latere leeftijd kan terugkeren naar het wild.

Ondanks de schade die de kogel heeft aangericht aan zijn spieren heeft Didik getoond een enorme overlevingsdrang te hebben. Om hem tot klimmen aan te zetten wordt net buiten bereik een lepel pap op een rubberen klimtouw gesmeerd. En zo leert hij om zowel handen als voeten te gebruiken tijdens de klimoefening. Een lid van het IAR team vertelt:

“Aanvankelijk leekt hij echt hoogtevrees te hebben, maar nadat we de pap zijn gaan gebruiken was er geen houden meer aan.”

babyorang-oetan
Steeds een stukje verder | Foto: screenshot video

Trauma
Hoewel de situatie voor babyorang-oetan Didik hoopvol lijkt waarschuwde Karmele Llano Sanchez, dierenarts en directeur van IAR Indonesië, dat hem nog een lange periode van herstel wacht:

“Voor een dier als een orang-oetan is het getuige zijn van de dood van zijn moeder een diep schokkende ervaring. Dat is ongetwijfeld de reden waarom Didik er zo verdrietig en depressief uitzag. Het zal lang duren voor hem om te herstellen van dit vreselijke trauma en begint met het tonen van interesse voor zijn omgeving.”

Gelukkig hebben de verzorgers van Didik inmiddels laten weten dat hij een goede eetlust heeft ontwikkeld, speels is en erg leergierig. En daarmee is het trieste lot van Didik hopelijk definitief ten goede gekeerd.

Bekijk hieronder de eerste klimpogingen van Didik:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel