De paardenrenbaan van Del Mar in Californië blijkt ook dit jaar weer een waar slagveld voor renpaarden te zijn. Volgens officiële rapporten werden de eerste acht dagen al zeven paarden door een dierenarts geëuthanaseerd. Maar volgens tegenstanders van de paardenrennen staat het dodental inmiddels op minstens 11.

Del Mar
Del Mar | Foto: kelemenop/Flickr

Zaterdag 23 juli draaide uit tot een ware ramp, met maar liefst drie slachtoffers. Dutchessa stierf tijdens de tweede race en Whisky and Wine en Big Book stierven tijdens de training. Presidential Air, Dynamite Charge, Pacific Swell, Fasnacloich en vier niet-geïdentificeerde paarden stierven in de dagen ervoor en erna. PETA Senior Vice President Kathy Guillermo:

“Del Mar officials moeten nu echt effectieve maatregelen gaan nemen om deze catastrofale ongelukken op de racebaan te voorkomen. Wat ze gedaan hebben, blijkt niet te werken. In de afgelopen twee weken zijn er minsten zeven paarden gestorven. Dat zou geen mysterie voor de officials moeten zijn.”

Verwondingen
Uit onderzoek van de California Horse Racing Board blijkt dat 90 procent van de ongelukken ontstaan door reeds bestaande verwondingen bij de paarden. Veterinaire inspecties op de racedag detecteren deze verwondingen onvoldoende. Guillermo:

“Officials moeten de veterinaire voorgeschiedenis van de paarden bekijken om te zien wanneer paarden pijn hebben gehad en daar medicatie voor hebben gekregen. Paarden die regelmatig ontstekingsremmers of pijnstillers toegediend krijgen, mogen niet meedoen aan de race.”

Het is bekend dat dierenartsen en trainers geblesseerde paarden onder invloed van medicijnen laten racen. Hierdoor gaan paarden over hun eigen grenzen, met alle gevolgen van dien.

Te jong
Onderzoeken door PETA tonen aan dat regelmatig te jonge paarden gebruikt worden om te racen. Deze paarden zijn onvoldoende voorbereid op het racen op een baan. Een onderzoek naar verwondingen op paardenrenbanen wees uit dat elke 22 races één paard de race niet kan afmaken door verwondingen. Een ander onderzoek wijst uit dat, naar schatting, elke dag drie volbloeden sterven op paardenrenbanen in Noord-Amerika.

De paardenraces van Del Mar eindigen op Labor Day, 5 september.

Bronnen: 10News, Horseracing wrongs, PETA ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.