Afgelopen maandag werden 12 orka’s ontdekt die waren ingesloten door ijs in het noorden van de provincie Quebec, Canada. De dieren moesten met zijn allen ademhalen door een gat in het ijs en raakten in paniek doordat ze geen kant op konden. De plaatselijke bevolking in Inukjuak (Inuït) had de Canadese regering gevraagd een ijsbreker te sturen om een pad door het ijs te creëren voor de dieren.

Orka in het wild
Orka in het wild | Foto: Wikimedia Commons

Benarde situatie
Orka’s moeten vaak boven water komen om adem te halen, met een dik pak ijs is dit niet mogelijk. De 12 ingesloten dieren, waaronder meerdere jongen, haalden om de beurt adem in het gat dat ze hadden gevonden. Terwijl de Canadese regering plannen maakte om de dieren te bevrijden, hielden de Inuït de dieren in de gaten en rapporteerden de status. Door de kou (-25° C) leek het gat verder dicht te vriezen en de bewoners wilden al pogingen ondernemen om het gat te vergroten met kettingzagen en boren.

Een wonder
Donderdag had de burgemeester van Inukjuak goed nieuws: door de nieuwe maan veranderde de stroming en verschoven de ijsplaten, wat voor een natuurlijk pad naar open wateren zorgde. De orka’s gingen er snel vandoor: waar de groep zich nu bevindt is niet bekend.

Klimaatverandering
Gewoonlijk zijn orka’s alleen in de zomermaanden in de Hudsonbaai. Dat de dieren zich nu nog op deze plek bevonden is te wijten aan de onnatuurlijk warme winter. Door plotselinge ijsvorming werden de orka’s verrast.

Bronnen: Take Part, The Globe and Mail, Guardian ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde