Dolfijn
Foto: iStock Photo

Flipper als maaltijd op je bord? Het komt vaker voor dan je denkt. Hoewel het eten van zeezoorgdieren niet algemeen geaccepteerd is in de wereld, worden dieren als walvissen en dolfijnen steeds meer gegeten in armere landen. De afname van visvangst dwingt mensen verder te zoeken naar voedsel.

“In essentie is dit een bushmeat probleem,” zegt Martin Robards van de Wildlife Conservation Society in Alaska. Robards heeft samengewerkt met Randall Reeves van de Okapi Wildlife Associates in Quebec, Canada, om het eerste rapport met types en cijfers van de jaarlijks geconsumeerde zeezoogdieren samen te stellen.

Kleinere zeezoogdieren komen steeds vaker op het menu te staan in kustregio’s van West Afrika, Peru, Brazilie, Colombia, Trinidad en Tobago, Madagascar, Sri Lanka, India, de Philippijnen en Burma. Tussen 1970 en 2009 werden tenminste 92 soorten zeezoogdieren door mensen gegeten.

“Traditioneel gezien denken we dat Japanners of bewoners in de Arctische regio’s de grote consumenten zijn, maar dat is niet het complete verhaal,” zegt Robards. De toename van de consumptie kan ook worden geweten aan de toenemende bijvangst door visnetten.

Bron: New Scientist