Animal Rights en Bont voor Dieren vinden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aangeleverde undercoverbeelden had moeten betrekken in het onderzoek naar misstanden op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Woensdagmiddag 7 maart buigt de bestuursrechter zich over de kwestie.

undercoverbeelden
NVWA voor de rechter gedaagd om negeren undercoverbeelden Alphen aan den Rijn | Foto’s: Animal Rights

De dierenrechtenorganisaties brachten in december 2016 undercoverbeelden naar buiten die zijn gemaakt op de nertsenfokkerijen van Verboom. Op de beelden is onder andere te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi. Robert Molenaar, directeur van Animal
Rights:

“We troffen krijsende nertsen in vervuilde kooien aan. Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag. Het lijden van deze dieren gaat door merg en been.”

Animal Rights en Bont voor Dieren brachten de gemaakte undercoverbeelden in de publiciteit en verzocht de NVWA te handhaven. De NVWA heeft vervolgens inspecties uitgevoerd bij de nertsenfokker en geconstateerd dat er gewonde dieren aanwezig waren. Wat de NVWA niet heeft gedaan is het meenemen van de beelden in de
handhaving en daar zijn de dierenrechtenorganisaties ontevreden over.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert:

“We brengen de zaak voor de rechter omdat het voor ons werk belangrijk en noodzakelijk is dat ons onderzoek serieus genomen wordt en meegenomen in de controles. Undercoveropnamen tonen de werkelijke situatie in stallen dienormaal voor publiek en handhavers gesloten zijn. Een positieve uitspraak van de rechter kan een goede uitwerking hebben op de wijze waarop boeren hun dieren houden. We kijken altijd mee.”

Persbericht Animal Rights