De Britse minister van Milieu, Michael Gove, heeft voor Engeland een verbod aangekondigd op het gebruik van plastic rietjes, als onderdeel van het terugdringen van plastic afval. Dit besluit dwingt horeca en particulieren ertoe om na te denken over alternatieven, zoals het gebruik van papieren rietjes om frisdranken mee te drinken.

plastic rietjes
Plastic rietjes zijn overbodig en zeer schadelijk voor milieu, dieren en mensen | Foto: publiek domein

Het lijkt misschien een kleinigheid zo’n rietje, maar jaarlijks verdwijnen er in Groot-Brittannië naar schatting zo’n 8,5 miljoen plastic rietjes in de vuilnisbak, nadat ze slechts enkele minuten zijn gebruikt. Dit is niet alleen een enorme verspilling van grondstoffen, maar draagt ook bij aan de almaar groeiende plastic afvalberg, die er weer voor zorgt dat veel plastic in oppervlaktewater terechtkomt om uiteindelijk deel te gaan uitmaken van de plastic soup in zeeën en oceanen.

Kringloop
Gemiddeld duurt het zo’n 500 jaar eer een plastic rietje is afgebroken, maar tijdens dat proces breekt het plastic eerst af in steeds kleiner wordende stukjes, die weer her en der in de voedselkringloop van mensen en dieren terechtkomen. Rietjes staan in de top 10 van plastic afval dat wordt gevonden tijdens schoonmaakacties, bijvoorbeeld op stranden.

plastic rietjes
Plastic zwerfafval | Foto: publiek domein

‘Schadelijke verslaving’
Vorige maand zei minister Gove dat de meeste plastic rietjes niet worden gerecycled en op de vuilstort belanden of ‘onze rivieren en oceanen verstoppen’ en een bedreiging vormen voor dieren:

“Voor de meesten van ons zijn ze slechts een gemak. Voor dieren in het wild zijn ze moordenaars. De plastic rietjes die we gebruiken en achteloos weggooien zijn dodelijk. Ze nestelen zich in de neus van zeeschildpadden, blokkeren de keel van dolfijnen en vissen. Dit alles omdat mensen met een rietje sneller hun glas kunnen legen.”

De milieuminister voegde hieraan toe:

“Als een symbool van de schadelijke verslaving van de samenleving aan plastic voor eenmalig gebruik en onze wegwerpcultuur, zijn rietjes moeilijk te verslaan. Als ze niet zouden bestaan, zou er weinig reden zijn om ze uit te vinden.”

Vermoedelijk kan het verbod dit jaar al ingaan. Het zal echter alleen gaan gelden voor Engeland en niet voor Schotland en Wales, omdat milieuwetgeving daar meer gedecentraliseerd is. Ian Calderon, Amerikaans parlementslid voor de democraten in Californië, diende afgelopen maand ook een wetsvoorstel in om het gebruik van plastic rietjes in restaurants sterk te ontmoedigen.

Bron: (Daily) Mail Online ©AnimalsToday.nl Bart van Riel