Het Italiaanse Parlement heeft het gebruik van dieren in circussen verboden. Het gaat hierbij om een verbod op het gebruik van alle diersoorten in circussen en door het land trekkende shows. Door middel van een decreet zullen binnen één jaar regels opgesteld worden voor het implementeren van de nieuwe wetgeving om in fases alle dieren de circussen uit te krijgen.

circussen met dieren
Italië verbiedt circussen met dieren | Foto: dirkjanranzijn Flickr via Compfight cc

Italië heeft zo’n 100 circussen met 2.000 dieren. De Italiaanse organisatie LAV startte een campagne voor een verbod van circussen met dieren, en ADI ondersteunde het wetsvoorstel. Met dit verbod wordt Italië het 41ste land dat de nodige maatregelen aanneemt om het gebruik van dieren in circussen te verbieden.

LAV over het verbod:

“Na decennia van stilte vanuit de regering en het parlement, verwelkomen wij de aanpassing van de wet. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de richting van dierenbescherming en een echt humane show. Het glas is nu halfvol door de uitbreiding van de maatregel, die zich niet alleen beperkt tot circussen maar uitgebreid is naar reizende shows, zoals we hadden voorgesteld… Een deel van de circuswereld heeft geprobeerd om dit belangrijke voorstel te tegen te houden, maar ze zijn er niet in geslaagd.”

Bronnen: Animal Defenders, LAV ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer