Een vechtpartij tussen drie rivaliserende groepen apen brak uit te midden het drukke verkeer in Lopburi, Thailand. De aanleiding was naar alle waarschijnlijkheid de voedselschaarste die in het gebied heerst sinds het begin van de COVID-19-pandemie.

apen
Straatgevecht tussen apen in Thailand door hongersnood | Foto: Pixabay

Apen geraakt door pandemie

De dertiende-eeuwse boeddhistische tempel Phra Prang Sam Yot in Lopburi is een beroemde trekpleister waaraan dagelijks honderden toeristen een bezoek brengen. De stad staat ook bekend om de grote populatie wilde apen die zwerft over de straten in de omgeving van de tempel. Dankzij het overweldigende toerisme, kunnen de dieren genieten van zoete traktaties die bezoekers hen schenken. Deze normale situatie is echter vanwege de COVID-19-uitbraak radicaal veranderd. Het toerisme is sterk gedaald en de apen lijden honger.

Hongersnood

Tijdens de laatste lockdown zijn verschillende apenbendes met elkaar in een gevecht geraakt. De oorzaak is naar sterk vermoeden de voedselschaarste die de apen honger doet lijden. De bendes vochten hardnekkig met elkaar tot bloedens toe. De vechtpartij kwam pas tot stilstand nadat een van de leiders zich overgaf en terugtrok. Dit alles vond plaats te midden van het Thaise straatverkeer, dat door deze tragische gebeurtenis tot stilstand was gekomen.

Tijdens de lockdown in maart vond er een vergelijkbare situatie plaats, waarbij twee verschillende groepen elkaar aanvielen om te vechten voor eten.

Sterilisatie

De Nederlander Edwin Wiek, oprichter van de Wildlife Friends Foundation in Thailand, vertelt aan House of Animals dat de Thaise overheid een castratieprogramma heeft ingevoerd in Lopburi om de mannetjes te castreren en de populatiegroei terug te dringen. Hij zou echter aanraden om ondanks de hogere kosten, juist de vrouwtjes te steriliseren, omdat dit veel effectiever zou zijn. De combinatie van deze grote hoeveelheid apen en de wereldwijde pandemie, zorgt volgens Edwin voor zulke heftige vechtpartijen.

Een voorbijganger:

“Ik was in een gebouw bij de tempel in de buurt, toen ik het gegil van de apen hoorde. Er waren er zó veel bij elkaar. Ik kon zien dat ze ruzie maakten. Ze renden allemaal het verkeer in om met elkaar te worstelen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools