Ritueel SlachtenAfgelopen week hebben dierbeschermers, verkleed als koeien, schapen en kippen, op de Brandenburger Tor in Berlijn gedemonstreerd tegen de onverdoofd rituele slacht. Zij eisen dat de federale overheid een wettelijk verbod op de rituele slacht zonder voorafgaande verdoving invoert. Na de demonstratie overhandigden de dierbeschermers persoonlijke brieven en informatie over het slachtproces aan alle leden van de Duitse Bondsdag.

Het slachten van dieren zonder voorafgaande verdoving is eigenlijk verboden in de Duitse Dierenwelzijnswet. Er zijn echter uitzonderingen toegekend aan de leden van religieuze gemeenschappen, die volgens hun religie niet verdoofd zouden mogen slachten. Tijdens het onverdoofd rituele slachtproces wordt de keel doorgesneden, terwijl het dier bij volledige bewustzijn is. Dit heeft tot gevolg dat de dieren, ernstige pijn, angst en stress ervaren, en in hun eigen bloed kunnen stikken.

De Duitse Dierenbescherming strijdt er al jaren voor dat de uitzonderingsregel voor religieuze gemeenschappen uit de wet wordt geschrapt. De Minister van Consumentenbescherming Ilse Aigner heft een hervorming van de Dierenwelzijnswet in 2012 aangekondigd, maar het is nog onduidelijk of zij de onverdoofd rituele slacht zal verbieden.

Voorzitter van de Duitse Dierenbescherming verklaart dat de champagne een success was: “We kunnen de aandacht vestigen op onze zorgen en de gedeputeerden van informative voorzien. We hopen dat ze dit als een kans zien om het problem aan te pakken en te pleiten voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.”

Bron: Arbeitskreis humaner Tierschutz e.V.