Wij mensen vinden het heerlijk, dit zomerse weer. Lekker naar het strand of zwembad om af te koelen en een kleurtje te krijgen. Maar voor veel (huis)dieren is het afzien met deze hitte. De Dierenbescherming waarschuwt mensen dan ook hun dieren niet te vergeten.

zwemmende hond
Foto: Wikimedia Commons

Oververhitting kan voor (huis)dieren gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Honden en katten hebben bijvoorbeeld te weinig zweetklieren om hun lichaam goed te koelen. Het is daarom belangrijk maatregelen te nemen. Laat honden nooit achter in de auto! Ook niet met het raam op een kiertje. Temperaturen in de auto kunnen zó hoog oplopen, dat uw trouwe viervoeter komt te overlijden.

Wanneer heeft uw dier het te warm?
Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, voelt het het dier heet aan, ademt hij snel, wil hij vaak niet eten en is hij lusteloos. Honden kunnen gaan braken en vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Als u merkt dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen.Bij honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u dat doen door ze nat te maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik echter geen ijskoud water, want daardoor trekken de bloedvaten samen, waardoor het nog lastiger wordt voor het dier om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Klik hier voor meer zomertips van de Dierenbescherming per diergroep.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.