Maandag protesteerden aanhangers van PETA voor de Franse ambassade en het Vredespaleis in Den Haag tegen het vervoer van apen voor medische experimenten, door luchtvaartmaatschappij Air France. Ze droegen jumpsuits en dierenmaskers en hadden borden bij zich met de tekst ‘Air France: Cruelty Shouldn’t Fly’. Veel apen die naar laboratoria worden gevlogen komen uit het wild, voornamelijk van het eiland Mauritius.

Air France
© PETA

Air France vervoert nog steeds ieder jaar duizenden primaten naar laboratoria waar ze in naam van de wetenschap worden verwond, vergiftigd, geïnfecteerd met dodelijke ziektes en gedood. Dit was de eerste actie van PETA tegen de Air France-KLM Group in Nederland.

“Air France ondersteunt het verminken en doden van deze intelligente en sociale dieren”, zegt Ingrid Newkirk, oprichter van PETA Nederland. “PETA laat Air France weten dat wreedheid niet vervoerd zou moeten worden en roept de luchtvaartmaatschappij op zich aan te sluiten bij de rest van de luchtvaartindustrie die zich met een enorme meerderheid afzet tegen deze bloederige handel.”

Apen in laboratoria zijn vaak uit het wild geroofd en worden de hele wereld overgevlogen om als proefdier te dienen. De angstige jonge dieren, bij hun moeder vandaan gerukt, worden in kleine kratten in het vrachtruim gepropt. Na deze traumatische ervaringen begint de echte ellende, zodra ze in laboratoria verschrikkingen moeten ondergaan zoals verminking, vergiftiging en onthouding van voedsel. Ook worden ze geïnfecteerd met pijnlijke ziektes. Deze mishandeling, zowel lichamelijk als geestelijk, gaat soms tientallen jaren door, waarna de uitgebuite dieren worden gedood.

In maart besloot China Southern Airlines te stoppen met het vervoer van primaten. Air France is de laatste grote luchtvaartmaatschappij die nog primaten vervoert voor medisch onderzoek.

Primatendeskundige Jane Goodall en zanger Peter Gabriel riepen Air France eerder dit jaar op te stoppen met het vervoer van apen voor laboratoria.

In een brief aan de directeur van Air France schreef Jane Goodall :

‘Sociale, intelligente primaten, die wel 30 jaar oud kunnen worden, zijn ofwel op traumatische wijze gevangen in de jungle of opgevoed door moeders die zelf uit het wild zijn geroofd, en onder vreselijke omstandigheden in apenboerderijen moeten fokken.’

Volgens de luchtvaartmaatschappij is het gebruik van primaten in de medische wetenschap van vitaal belang, om onderzoek te doen naar ziektes als Parkinson, Alzheimer, depressive, alcoholverslaving, HIV, malaria en hepatitis C. Air France zegt aan alle regelgeving te voldoen en ‘hoge normen te hanteren voor het comfort en welzijn van de dieren tijdens het transport’.

Grote luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en Virgin vervoeren geen dieren voor medisch onderzoek, een standpunt dat volgens European Animal Research Association (EARA) een schande is voor het Brits wetenschappelijk onderzoek.

De luchtvaartmaatschappijen zeggen hierover:

‘We hebben al meer dan twaalf jaar het beleid dat we geen levende dieren vervoeren voor gebruik in laboratoria, voor experimenten of uitbuiting’, aldus een woordvoerder van British Airways.

‘Zoals veel maatschappijen vervoert Virgin Atlantic geen dieren voor wetenschappelijk onderzoek en heeft dit nooit gedaan. Dit beperkt zich dus niet tot primaten, maar geldt ook voor andere dieren zoals muizen en ratten’, verklaart Virgin.

Wil je Air France overhalen te stoppen met het vervoer van primaten? Teken dan deze petitie.

Dit filmpje laat zien wat er met apen in laboratoria gebeurt. Waarschuwing: zeer schokkende beelden. 

Bronnen: PETA, The Guardian ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.