Vanwege het doden van olifanten, het smokkelen van ivoor en de poging tot moord op twee parkwachters heeft een rechtbank in Congo een beruchte stroper veroordeeld tot 30 jaar cel en dwangarbeid. De 35-jarige Mobanza Mobembo Gérard, alias Guyvanho, zou als leider van een zwaarbewapende stropersbende in het Nationaal Park Nouabalé-Ndoki minstens 500 olifanten hebben gedood.

Olifantenstroper in Congo krijgt 30 jaar cel | Foto: publiek domein

Guyvanho staat ook wel bekend als de ‘slager van Nouabalé-Ndoki’. Zijn veroordeling is volgens de natuurbeschermingsorganisatie Wildlife Conservation Society (WCS) de eerste strafrechtelijke vervolging van een stroper in de Republiek Congo. Doorgaans worden olifantenjagers veroordeeld door civiele rechtbanken die veel lagere straffen geven met een maximum van vijf jaar cel. Regiodirecteur Emma Stokes van WCS zegt in een verklaring:

“De zware straf voor de ‘slager van Nouabalé-Ndoki’ zendt een extreem sterke boodschap dat ‘wildlife crime’ niet getolereerd wordt en tot op het hoogste niveau zal worden vervolgd.”

De aanklacht van poging tot moord dateert uit 2019, waarbij stropers onder aanvoering van Guyvanho twee parkwachters in het Nouabalé-Ndoki park hebben verwond en beschoten. Dit gebeurde nadat ze waren betrapt op het doden van 11 olifanten. Guyvanho was destijds voortvluchtig. Een jaar voor zijn strafproces wegens stroperij was hij uit de gevangenis ontsnapt en werd bij verstek tot vijf jaar veroordeeld. Twee maanden na de schietpartij werd de stroper weer opgepakt.

illegale ivoorhandel
Illegale ivoorhandel | Foto: Interpol

Park Congo toevluchtsoord zeldzame bosolifanten

Het Nouabalé-Ndoki Nationaal Park is 4.000 vierkante kilometer groot en bestaat sinds 1993. Het is deel van het Sangha Trinational, een beschermd gebied dat zich uitstrekt van de Congolese grens met de Centraal Afrikaanse Republiek en Kameroen. Het park is sinds 2012 UNESCO-werelderfgoed. Het dichte laagland regenwoud is een toevluchtsoord voor de zeldzame Afrikaanse bosolifanten. Pas in 2010 is bevestigd dat dit een andere soort olifant is dan de grotere Afrikaanse savanneolifant.

Bosolifanten in de Mbeli rivier in het Nouabalé-Ndoki Nationaal Park in Congo | Foto: Liza Gross/Wikimedia

Honderd jaar geleden waren er 10 miljoen olifanten in Afrika, naar schatting zijn dat er nu nog 350.000. Natuurbeschermers maken zich daarom ook zorgen dat de dieren in de komende tien jaar bijna uitgestorven zullen zijn. Iedere dag worden er zo’n honderd Afrikaanse olifanten gedood voor hun slagtanden. Deze worden voornamelijk op de Aziatische markt verkocht. Vooral in China is de vraag naar ivoor gestegen de laatste vijf jaar.

ivoorverbranding
Ivoorverbranding in Congo (2015) | Foto: IFAW/Wikipedia

Na drugs- en mensenhandel is de handel in wilde planten en dieren naar schatting de grootste illegale handel. Een pond ivoor wordt voor ongeveer 900 euro verkocht op de Chinese zwarte markt. Ondanks een verbod op de internationale ivoorhandel, worden olifanten om deze reden nog steeds afgeslacht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer