Dierenbeschermers vragen hulp om dieren te huisvesten die gered zijn uit de grootste bosbrand van het jaar in Spanje. Deze vond plaats in de provincie Huelva, gelegen in de regio Andalusië. De brand heeft 12.000 hectare verwoest. Vele dieren zijn geëvacueerd en op zoek naar een nieuw onderkomen.

bosbrand
Hulp nodig voor uit bosbrand geredde dieren in Spanje | Foto: Pixabay

Evacuatie

Vorige week donderdag is er brand ontstaan in het bosgebied en grasland van Huelva, een provincie die tot het Andalusisch cultureel erfgoed behoort. In het gebied wordt veeteelt en bijenteelt gedreven en zijn er kippenhouderijen te vinden. Boeren en andere inwoners zijn vanwege de snel uitbreidende bosbrand geëvacueerd. Om ook dieren in veiligheid te brengen, heeft de gemeenteraad van Huelva besloten via de lokale dierenopvang honden en katten uit het gevarengebied te evacueren en op te vangen. Voor deze dieren wordt gezocht naar een tijdelijk verblijf of adoptieplaats. Ook voor vee, paarden en andere dieren is gezocht naar een oplossing. Door het acuut handelen van de boeren om hun werkdieren veilig te stellen en de vele vrijwilligers die andere dieren hebben gered, zijn er weinig dieren met de dood getroffen door de branden.

https://www.facebook.com/PlanINFOCA/posts/811147749690892

Amalia Capelo, vrijwilligster van de dierenbeschermingsorganisatie Valverde Animal:

“We lichten ook de politie in over in huis achtergelaten dieren. Als de huizen hier in brand vliegen, is dat dierenmishandeling.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Opvang

Dankzij vrijwilligers van dierenorganisaties en individuen uit alle windstreken van Andalusië, zijn zeventig honden en katten uit een opvangcentrum overgebracht naar de gemeente La Ribera, waar publieke gebouwen met spoed zijn ingericht als opvangcentra. Bij deze actie hielpen diverse organisaties, waaronder Valverde Animal.

Wethouder voor Stedelijke Habitat en Infrastructuur, Esther Cumbrera:

“Om honden en katten die onderdak nodig hebben onder deze vreselijke omstandigheden te kunnen huisvesten en beschermen, hebben we snel publieke ruimtes ingericht om zeventig dieren te ontvangen en zijn we nog op zoek naar onderdak voor twintig andere dieren. Deze onderneming werd mogelijk gemaakt door prijzenswaardig vrijwilligerswerk.”

Voor vele andere dieren wordt nog naar een verblijf gezocht. Dierenorganisaties vragen om donaties en roepen via Facebook op huisvesting te vinden voor deze honden en katten. Valverde Animal doet dagelijks oproepen om pas aangekomen honden, katten en kittens een thuis te geven en vraagt donaties om deze dieren te kunnen inenten, steriliseren, castreren en van een chip en documenten te kunnen voorzien. De dieren- en plantenbeschermingsorganisatie Asociación protectora de Animales y Plantas de Ayamonte is op zoek naar mensen die voor opvang kunnen zorgen en vraagt urgent om ruimte in landgoederen en boerderijen om 48 honden uit een kennel op te vangen. Verschillende individuen bieden hun hulp en terreinen aan.

Wilde dieren

Wilde dieren lijden ook onder deze branden. In 1989 is er het zogenaamde Andalusische bosplan gecreëerd, waarin behoud, onderhoud en herbebossing zijn opgenomen. Vanwege de herhaaldelijke bosbranden in het gebied, heeft er veel bebossing plaatsgevonden. Door de grote hoeveelheid platgebrande hectares, zijn er nu veel van deze bosgewassen verloren gegaan met cruciale gevolgen voor de biodiversiteit.

branden
Foto: Pixabay

Wilde dieren, zoals herten en wilde zwijnen, hebben hun habitat verloren en doordat de bossen en weides tot de grond zijn afgebrand, treden er veranderingen op in de bodem. De Spaanse organisatie Ecologen in Actie (Ecologistas en Acción) vraagt de Andalusische regering om een spoedplan te creëren om bodemerosie en -verlies te voorkomen, zodat volgend jaar het herbebossingsplan kan worden uitgevoerd. De ecologen eisen een verbetering en vernieuwing van het Andalusische bosplan en vragen een nieuw bosbouwbeleid te ontwikkelen dat is afgestemd op de nieuwe omgeving, duurzaamheid en klimaatverandering.

Doneren

Momenteel heeft de Andalusische bosbouwbrigade Plan INFOCA het vuur onder controle, maar tientallen dieren hebben nog hulp nodig. De volgende organisaties vragen dringend om donaties:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools