Een hartverscheurende foto met daarop een groene zeeschildpad verstrikt in een visnet heeft een prijs gewonnen in de ‘Ocean Art Underwater Photo Competition’, een van de meest prestigieuze competities voor onderwaterfotografie wereldwijd. Per jaar wordt er maar liefst 640.000 ton aan vistuig in de oceaan achtergelaten door vissersboten. En de enorme gevolgen daarvan worden met deze foto in beeld gevangen.

dode schildpad
De foto van een groene zeeschildpad, verdronken in visgerei, heeft een prestigieuze prijs gewonnen | ©watts_photos Flickr via Compfight cc

De jaarlijkse fotowedstrijd Ocean Art Underwater Photo Competition leverde ook dit keer weer schitterende beelden op.

Een van de prijswinnende foto’s is die van een groene zeeschildpad (ook wel ‘soepschildpad’ genoemd) verdronken door verstrikking in vistuig. Deze is gefotografeerd door Shane Gross. Hij maakte de foto tijdens het duiken bij Eleuthera, een eiland in de Bahama’s.

“Mijn duikmaatje kwam in tranen naar me toe en had het over een dode schildpad, die verstrikt zat in een visnet. Zij had geen tijd om het net weg te halen, dus ze vertelde me waar het was en ik ben terug gegaan. Ik wilde niet dat aaseters ook verstrikt zouden raken. Ik nam mijn camera mee, omdat beelden zoals deze een waarschuwing zijn voor de toekomst.”

Gross gaf zijn foto de titel ‘Het Slachtoffer’ mee. Op de foto zie je het dier met de mond open en overduidelijk is wat zijn dood heeft veroorzaakt: een metalen haak van het visnet zit vast in zijn kaak. De jury vond zijn foto eruit springen door de emotionele impact die ze heeft.

Duizelingwekkende hoeveelheden plastic

Jaarlijks wordt er ongeveer 640.000 ton aan vistuig rücksichtslos door vissersboten achtergelaten in de oceaan. Dat staat ongeveer gelijk aan 50.000 dubbeldekker bussen. Het is onderdeel van de enorme plastic vervuiling. Volgens National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het agentschap in de VS dat zich bezighoudt met met meteorologie en oceanografie, komt er per jaar ongeveer 8 miljoen ton aan plastic in de oceaan terecht. Volgens de Ocean Conservancy tellen de oceanen nu al 165 miljoen ton aan plastic. Wetende dat een ton 1.000 kilo is, is het in kilo’s bijna niet eens meer uit te drukken. Duizelingwekkende hoeveelheden als je er even bij stilstaat.

Spooknetten ondermijnen de oceanen

De achtergelaten visnetten, ‘spooknetten’ genoemd, vormen een enorme bedreiging voor het zeeleven. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de frequentie waarmee zeedieren in plastic verstrikt raken is vertienvoudigd tussen 2000 en 2016. Spooknetten en vislijnen hebben hierin het grootste aandeel: in 55% van de gevallen. Plastic tassen zijn verantwoordelijk voor 10% van de verstrikkingen en de rest wordt veroorzaakt door nylon en ander plastic.

Verdronken door onze nalatigheid

Schildpadden die verstrikt raken in visnetten kunnen vaak niet meer naar het oppervlak komen om adem te halen. Ze verdrinken. Groene zeeschildpadden zoals op Gross’ winnende foto staat als ‘bedreigd’ op de lijst van International Union for Conservation of Nature (IUCN). In de meeste landen is het jagen en doden van deze schildpad verboden. Gross vertelt over wat hij wil bereiken met zijn foto:

“We willen niet dat andere schildpadden of andere wezens hetzelfde noodlot ondergaan: verdronken en verspild door onze nalatigheid.”

Bronnen:

©Animals Today