Tijdens een bijeenkomst over het behoud van de oceanen in Singapore sprak president van de Wereld Bank, Robert Zoellick, over het belang van de oceanen voor de wereldwijde economie. De oceanen zijn essentieel voor het functioneren van de planeet,  maar momenteel staan de oceanen onder druk door overbevissing, opwarming van de aarde en verwoesting van kustlijnen. De Wereld Bank stelt een nieuwe SOS: Save Our Seas alliantie voor.

Vis

De alliantie bestaat uit verschillende landen, wetenschapppelijke onderzoekcentra, NGO’s, internationale organisaties en stichtingen. In eerste instantie was de alliantie gecommitteerd aan het bijeenbrengen van 300 miljoen dollar. Door de samenwerking tussen de verschillende organisaties hoopt de alliantie zelfs 1,5 miljard dollar bijeen te krijgen voor het verbeteren van de oceanen.

Een belangrijk focuspunt van de alliantie is het begrijpen van de waarde van oceanen. Oceanen zorgen onder andere voor een gezond klimaat. Verder wordt naar mogelijkheden gezocht om de visserij weer winstgevend te maken. Ook wordt geïnvesteerd in projecten voor het behoud en de cultivering van mangrovebossen en zeegrasbedden in de hoop vermindering van CO2 te bewerkstelligen.

Bron