Veel aandacht in de media vandaag voor de overname van bol.com door Albert Heijn. Wakker Dier riep eind januari 40 Nederlandse supermarkten, fastfoodketens en A-merken op, afstand te doen van de verkoop van de Plofkip. Het feit dat diezelfde, onze nationale grootgrutter, besloten heeft de Plofkip stug in het assortiment te houden kan op veel minder ruchtbaarheid rekenen. Logisch misschien, immers: “Wie op de kleintjes let moet zorgen vooral goedkoop te blijven. Ook al ben je puur en eerlijk.”

Dus worden kippen doorgefokt zodat ze van een kuikentje van 50 gram in 6 weken uitgroeien tot een dier van 2,2 kilo. Dat deze dieren daardoor hart- en longproblemen hebben, door dat gewicht nauwelijks meer kunnen lopen en zweren hebben aan hun poten, nemen we voor lief. Plus… We stoppen ze met zijn twintigen op een vierkante meter, in een stinkende stal zonder daglicht. Goedkoper kan niet en voor AH is het kassa! Doe voor een goed begrip maar eens het volgende testje: leg wat a4-tjes op de grond, een meter bij een meter. Ga erop staan en stel je daar dan 20 kippen op voor…

Maar wacht… Dat van die 20 kippen is niet helemaal eerlijk…  Albert Heijn doet namelijk ook aan vooruitgang en verduurzaming, daar mogen we niet aan voorbij gaan… Hoe? Nou, in plaats van die 20 per vierkante meter zijn het er nu maar 16. Beste mensen van Albert Heijn… Vooruitgang? Duurzaam? Puur consumentenbedrog, zullen we het daar op houden?

Plofkip Wakker Dier

 

Zwaanse trouw

Dan gelukkig ook nog positief nieuws vandaag of beter gezegd… de afloop ervan.

Vorige week fietste ik door Amsterdam en zag deze twee zwanen (zie foto) op de stoep zitten. Eén was duidelijk gewond. Waarschijnlijk aangereden door een auto.

Zwanen

Zwanen zijn monogame dieren en kiezen een partner voor het leven. Het was aandoenlijk te zien dat de gezonde zwaan niet week van zijn/haar gewonde partner en ook niemand in de buurt liet. Uiteindelijk heeft de dierenambulance ervoor gekozen beide dieren naar vogelopvang De Toevlucht te brengen. Het koppel uit elkaar halen was geen optie.

Uit nieuwsgierigheid vandaag dan toch nog even gebeld met de vogelopvang,  om te kijken hoe het de twee geliefden vergaat.  Bemoedigend nieuws! Ze maken het naar omstandigheden goed…

Onze columnist Piet Hellemans is de vaste dierenarts bij dezelfde vogelopvang. Ik ga hem zo dadelijk ook maar eens bellen. Misschien kan ik binnenkort samen met hem een ziekenbezoekje brengen aan dit prachtige koppel.