D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat Staatssecretaris Bleker (ELI, CDA) een impuls geeft het Beter Leven 3-sterrenkenmerk uit te breiden naar zuivelproducten en verwerkt vlees. Nu is bijna alleen bij vleesproducten duidelijk te zien hoe het gesteld is met de diervriendelijkheid. Bovendien geeft uitbreiding boeren meer prikkels duurzaam te produceren. Van Veldhoven doet dit voorstel vandaag tijdens de Landbouwbegroting.

Scharrelmelk
Het Beter Leven– kenmerk is een 3-sterrensysteem en bedacht door de Dierenbescherming. De sterren laten zien dat een koe bijvoorbeeld minimaal 9 maanden per jaar in de wei staat, betere voeding krijgt en meer ruimte in de stal heeft als ie niet buiten is. Hoe meer sterren, hoe meer aandacht voor het dierenwelzijn. Nu geldt dit systeem vooral voor vlees, terwijl er voor de melkproducten enkel een biologische keuze is. Van Veldhoven: “Je hebt nu wel scharrelvlees, maar geen scharrelmelk. Nederland is een zuivelland met zo’n 1,5 miljoen melkkoeien. Een uitbreiding van het kenmerk naar melkproducten geeft ook een sterk signaal af naar andere EU-landen. Ook zou je voor rookworst sterren moeten kunnen krijgen.”

Boer en consument prikkelen
Het kenmerk zorgt er voor dat boeren een prikkel krijgen meer te verduurzamen, doordat ze een erkend label op hun product geplakt krijgen. Bovendien helpt uitbreiding van het sterrensysteem mee aan de herkenbaarheid van het kenmerk. “Zo kunnen ze zich onderscheiden van andere boeren en meer betaald krijgen voor hun product. Het werkt dus beter voor de boer en het dier. Daarnaast voorkom je zo een wildgroei aan keurmerken, waar de consument geen wijs meer uit wordt,” aldus Van Veldhoven.

 Bron: D66