In het Italiaanse Pavia zijn 10 geredde varkens uit een opvang gedood. In Noord-Italië heerst de Afrikaanse varkenspest, wat reden is voor de autoriteiten om varkens in de regio te laten doden. Dit tot groot verzet en verdriet van de vrijwilligers van de opvang, die alles geprobeerd hebben om de ‘ruiming’ te voorkomen. De Afrikaanse varkenspest vormt namelijk geen risico voor mensen.

10 geredde varkens
Varkenspest Italië: 10 geredde varkens gedood door autoriteiten | Foto: Opvang Cuori Liberi

Drie dagen geleden nog werd in een video gedeeld hoe Crosta – een van de varkentjes bij de Italiaanse opvang Cuori Liberi – een modderbad nam nadat zijn waterbak had omgestoten. Het is een vreedzaam beeld dat helaas tot het verleden behoort. Het wordt overschaduwd door beelden van de Italiaanse politie die gisteren activisten wegsleepte op dezelfde plek. De tragedie die zich gisteren afspeelde in het Italiaanse Pavia is er eentje die we niet snel vergeten.

De tien varkens van de opvang in Italië werden gisteren gedood omdat de autoriteiten hiervoor de opdracht gaven. In een bliksemactie drong de politie het opvangcentrum binnen en doodde de dieren, waarna de lichamen in een koude ijzeren container werden gedumpt. Bij de politieactie raakten enkele vrijwilligers gewond die zich tegen het doden van de varkens probeerden te verzetten.

Waarom?

De varkens bij Cuori Liberi waren stuk voor stuk gered van boerderijen of situaties waar er sprake was van mishandeling. En ondanks het feit dat de opvangcentra bedoeld zijn om geredde of in beslag genomen dieren te verzorgen, stond hun – ook hier – eenzelfde lot te wachten.

De reden hiervoor was angst voor verspreiding van de zogenaamde Afrikaanse varkenspest (AVP), een ziekte die varkens over de hele wereld bedreigt en de vleesprijzen beïnvloedt. Opvallend is dat het voor varkens kan leiden tot de dood, maar voor mensen compleet ongevaarlijk is. Twee van de tien geredde varkens waren besmet met het virus.

Alleen al in de provincie Pavia zijn tot nu toe zo’n 34.000 varkens geslacht sinds het begin van de varkenspest-epidemie. De activisten en verschillende organisaties stuurden een dringende petitie naar de autoriteiten, waarin ze vroegen om een andere afloop voor hun varkens, maar dit was niet genoeg reden om de inval te stoppen.

Geredde varkens

Verschillende organisaties wezen de autoriteiten erop dat de dieren zich in een “permanente opvang” bevonden. Cuori Liberi is een plek waar dieren verblijven die niet bestemd zijn voor voedselproductie. Ze kunnen hier de rest van hun leven blijven zonder geslacht te worden. Ondanks dat het om opvangdieren gaat, werd hier wetgeving toegepast die bedoeld is voor landbouwdieren. Het doden van varkens bij een uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep is vooral bedoeld om economische verliezen in de landbouwsector te voorkomen.

Alberto Terrer heeft in Spanje een dierenopvang (Santuario Compasión Animal) en is zeer bezorgd om de gebeurtenissen in Italië. Hij stelt dat hier wetgeving verkeerd is toegepast. Op instagram zegt hij het volgende:

“Een opvang is geen veehouderij. Het is een centrum voor dierenbescherming. Als je een gezelschapsdier neemt uit een huis, en je doet daarmee wat landbouwdieren dagelijks wordt aangedaan, ga je naar de gevangenis voor dierenmishandeling. Landbouwwetgeving kan hier niet van toepassing zijn.”

Terrer stelt dat opvangcentra bereid zijn om alles te doen om hun dieren te verzorgen en te beschermen tegen ziektes, want dit is één van hun taken. Als Cuori Liberi de mogelijkheid had gekregen om strenge maatregelen te nemen om verspreiding te voorkomen, hadden ze het zeker gedaan.

“We zijn mensen die strijden zodat dieren gezond zijn, zodat ze in goed welzijn kunnen leven. Zodat ze gelukkig kunnen zijn.”

Terrer maakt zich zorgen over andere opvangcentra in Europa die te maken kunnen krijgen met een uitbraak van varkenspest in hun regio. Hij vreest vergelijkbare situaties.

Symbool van verlossing

De Italiaanse organisaties stellen dat de besmetting in de praktijk geen risico’s brengt voor de menselijke gezondheid of voor de verspreiding van besmettingen. Maar toch is hier geen rekening gehouden bij het aannemen van het slachtbevel.

De inval van gisterenochtend verraste iedereen, vooral omdat de regionale administratieve rechtbank van Lombardije een hoorzitting over de zaak had gepland voor 5 oktober. Er leek meer tijd te zijn. Desondanks gingen de politie in oproeruitrusting en het agentschap voor gezondheidsbescherming toch het opvangcentrum binnen.

Volgens de internationale dierenbeschermingsorganisatie OIPA zouden de tien varkens, “als ze in leven waren gehouden, het symbool zijn geweest van de verlossing van de menselijke kant die de leidraad zou moeten zijn voor wetten, regels en verordeningen. Men behandelde ze liever, zoals altijd, als objecten, koopwaar.”

De vrijwilligers van de opvang hebben alles gedaan om de dood van de varkens te voorkomen. Toen de politie de opvang binnentrad konden ze niet anders dan wachten. Vanuit het hek konden ze de dode lichamen van de gedode varkens zien. Varkens met allemaal hun eigen verhaal, karakter en eigenaardigheden. Varkens waar liefdevol voor gezorgd werd, in een poging ze te behoeden voor meer leed.

RIP

Pumba, Dorothy, Urslula, Freedom, Crusca, Spino, Crosta, Bartolomeo, Carolina, Mercoledi.

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk, Estefania Pampin Zuidmeer