Bij de beruchte horrorfokker Jan in Eersel (NB) zijn vandaag opnieuw 8 honden in beslag genomen door de NVWA. De gemeente wilde de honden verwijderen omdat de fokactiviteiten van deze dierenkweller niet voldoen aan het bestemmingsplan. House of Animals bracht die zaak aan het rollen met een handhavingsverzoek bij de gemeente, net als de handhavingsverzoeken op dierenwelzijn bij de NVWA.

Weer 8 honden weggehaald bij horrorfokker Jan in Eersel
Weer 8 honden weggehaald bij horrorfokker Jan in Eersel | Foto: ©House of Animals

Het weghalen van de honden is geen eenvoudige opgave voor de gemeente, want daar gaan ‘procedures’ aan vooraf waar de honden niet op konden wachten.  Medische noodzaak is echter ook een reden voor inbeslagname en daarom kwam de NVWA langs. De dieren werden voor de zoveelste keer in ongeschikte behuizing gehouden en een van de honden was extreem angstig.
.

435 honden weggehaald bij horrorfokker in Eersel

.
Volgens een ooggetuige heeft horrorfokker Jan de honden losgelaten toen de handhavers vandaag arriveerden:

“Jan had gezegd vang ze zelf maar. De NVWA, 3 politiebussen, 15 man politie en handhaving gemeente Eersel waren aanwezig.”

De honden zijn naar verluidt uiteindelijk gevangen en in beslag genomen. Er zal een geschikte opvang gezocht worden, aldus de NVWA. In de praktijk zijn de honden nu ‘in de opslag’, want voor de wet zijn het ‘zaken’, dingen, goederen.
.

Karen’s blog: NVWA, je bent nog lang niet van ons af!

Horrorfokker Jan moet weg

Inmiddels heeft de gemeente Eersel horrorfokker Jan al 25.000 euro aan dwangsommen opgelegd, maar het is duidelijk dat ook deze dierenmishandelaar en wetsovertreder doorgaat totdat de dieren erbij neervallen. Karen Soeters van House of Animals:

“De NVWA doet wel heel leuk alsof zij degenen zijn die nu alles oplossen daar, maar in de praktijk hebben ze dit jarenlang gedoogd, anders kan ik het niet noemen. Ze wisten wat er mis was, maar er is nooit adequaat ingegrepen. Dat kan en mag niet langer. Als je zoiets weet en niets doet ben je in mijn optiek medeplichtig.”

Om de handhaving van de Nederlandse dierenwelzijnswetgeving te herstellen wil House of Animals dat deze verantwoordelijkheid wordt weggehaald bij het ministerie van LNV en naar Justitie en Veiligheid gaat, want LNV is hiervoor ongeschikt gebleken. Daarom is een burgerinitiatief gestart, wat hier te tekenen is. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om deze ingreep in het overheidsapparaat op de politieke agenda te krijgen.

Bron:

Karen’s blog: NVWA jaren op de hoogte van horrorfokker

Karen’s blog: Hoe is Bert te stoppen?

©AnimalsToday.nl