In zee levende schildpadden floreren niet alleen in Thailand; ook in Florida (VS) hebben zeeschildpadden profijt van de coronamaatregelen. Omdat het op bijna alle stranden verboden is voor mensen en er daardoor ook minder zwerfafval is kunnen de dieren eindelijk hun gang gaan en veilig eieren leggen.

Florida
Jonge zeeschildpadden op weg naar het water | Foto: publiek domein

Medewerkers van het Loggerhead Marinelife Center (loggerhead = onechte karetschildpad) hebben op vijftien kilometer strand al 76 nesten gevonden en het broedseizoen is pas twee weken bezig. Volgens de medewerkers een stijging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Onderzoeksmanager Sarah Hirsch van het Loggerhead Marinelife Center:

“We zijn blij om te zien dat de schildpadden het nu zo goed doen. Onze wereld is veranderd, maar deze schildpadden doen dit al miljoenen jaren en het geeft hoop dat de wereld gewoon door draait.”

Florida
Slechts een op de duizend overleeft | Foto: publiek domein

Directeur David Godfrey van de Sea Turtle Conservancy zegt dat de lockdown van het gebied om het coronavirus te bestrijden hier een belangrijke rol in speelt. In 2019 werden er over de hele kustlijn van Florida bijna 400.000 schildpadnesten geteld. Slechts een op de duizend jongen overleeft. Op stranden waar veel mensen komen is de overlevingskans zelfs nog veel lager. Godfrey:

“De kans dat schildpadden of eieren worden geraakt en gedood zijn kleiner door de lockdown. Bovendien zorgt de vermindering van mensen op het strand ervoor dat er minder plastic en andere troep in het milieu terechtkomt. Veel in zee levende schildpadden raken gewond omdat ze verstrikt raken in plastic.”

 

Op de Thaise stranden zijn meer lederschildpadnesten gevonden dan in de afgelopen twintig jaar. Dit komt omdat ook daar de met toeristen gevulde stranden nu leeg zijn door het coronavirus. Sinds november zijn 11 nesten gevonden, volgens de directeur van het Phuket Marine Biological Center het hoogste aantal in twintig jaar. Op Indiase en Braziliaanse stranden zijn naar verluid inmiddels miljoenen schildpadeieren gelegd.

Florida
Lege stranden, minder afval | Foto: publiek domein

In 2012 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat er ook een duidelijk verband is tussen het voortbestaan van de populatie van lederschildpadden en de wereldwijde klimaatverandering. Al eerder zorgde het stropen van eieren en vooral ook de destructieve vismethoden ervoor dat zeeschildpadden op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten terecht kwamen.

coronavirus
Jonge lederschildpad | Foto: GTMResearchReserve/flickr

De zeldzame lederschildpadden zijn de enige in zee levende schildpadden die niet behoren tot de familie zeeschildpadden. In Thailand zijn ze een bedreigde diersoort en de IUCN (Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur) classificeert ze als kwetsbaar.

Bron:

©AnimalsToday.nl