Een halal slachthuis in Elst is veroordeeld tot een boete van 5000 euro wegens ernstige mishandeling van een stier. Ook werd een voorwaardelijke boete van 3000 euro opgelegd als het slachthuis wederom in de fout gaat de komende twee jaar.

slachthuis
Foto: Pixabay

In 2015 zag een medewerker van een keuringsdienst dat in het slachthuis een stier niet werd vast gezet in een zogenaamde fixatiekooi. Reden zou zijn dat het dier te groot en te sterk was. Slachters probeerde daarop op een andere manier de keel van het dier  door te snijden, maar dat lukte niet. Na 20 lange minuten intens lijden werd de stier doodgeschoten.

Verbod
De Partij voor de Dieren werkt aan een nieuw wetsvoorstel om de onverdoofde slacht te verbieden in Nederland. Onafhankelijke wetenschappers van naam en faam hebben vastgesteld dat dieren ernstig lijden tijdens de onverdoofde rituele slacht, ook als deze vanuit religieus perspectief correct wordt uitgevoerd:

– Het dier moet worden gefixeerd en dat levert enorm veel stress op;

– De halssnede is zeer pijnlijk omdat er veel pijnreceptoren in de nek zitten;

– In veel gevallen komt er bloed of pensinhoud in de luchtpijp waardoor het dier stikt;

– Dieren kunnen tot wel 4 minuten bij bewustzijn blijven nadat de keel is doorgesneden;

– Uit onderzoek van Gregory (2008) blijkt dat joodse slachters in strijd met hun eigen regels gemiddeld 3,2 halen met hun mes moeten maken en islamitische slachters gemiddeld 5 halen;

– leden van de Koninlijke Nederlandse Maatschappij voor diergeneeskunde, waarin ruim 4000 Nederlandse dierenartsen in verenigd zijn, wijzen onverdoofd slachten op deze gronden af alsmede de Europese verenigde dierenartsen, de Britse Farm Animal Welfare Council, de Raad voor Dierenwelzijn in België en, in Nederland en de Raad voor Dierenaangelegenheden;

– Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onbedwelmd slachten een onaanvaardbare aantasting van het dierenwelzijn oplevert.

Bron: De Gelderlander ©Animals Today