Duitse onderzoekers, die sinds 2002 de niveaus van zwerfvuil meten in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee, concluderen dat er steeds meer afval bijkomt. ‘Het probleem wordt steeds erger’, zeggen de onderzoekers.

zwerfvuil
Zwerfafval op de zeebodem | Foto: publiek domein

De onderzoekers van het Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar en Marine Research hebben in hun onderzoek ‘Marine litter on deep Arctic seafloor continues to increase and spreads to the North at the HAUSGARTEN observatory’ geconstateerd dat in tien jaar het zwerfvuil niveau in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee is vertwintigvoudigd. Plastic tasjes, visnetten en glasscherven zijn aangetroffen in de Noordelijke IJszee ver uit de buurt van stedelijke gebieden. De toename van de hoeveelheid zwerfvuil baart zorgen, want deze vormt een serieuze bedreiging voor het kwetsbare ecosysteem.

Schrikbarend
Aan de hand van hun Ocean Floor Observation System (OFOS), die 21 onderwater camera’s op 2.500 meter diepte telt waarvan er twee de hoeveelheid afval tellen zijn de onderzoekers tot de schrikbarende constatering gekomen. In 2011 zwierven er zo’n 4.959 stukjes zwerfafval per vierkante kilometer door de zee in 2014 is dit aantal al opgelopen tot 6.333.

Het is lastig om een antwoord te formuleren op de vraag hoe dat afval in de Noordelijke IJszee terecht komt maar de onderzoekers vermoeden dat deze door de Golfstroom wordt geleverd. Ook zijn er de gedachten dat het zwerfvuil mogelijk door het ijs uit de Fram Straat (tussen Groenland en het Noorse Svalbard) wordt gedragen naar de Noordelijke IJszee. Als dit klopt dan kan het tijdens de ijsvorming afval worden opgenomen. In warmere zomerse periodes als het ijs breekt en wordt weggevoerd naar het zuiden richting Fram Straat wordt het afval weer losgelaten tijdens het smelten en komt het zo in het onderzoeksgebied terecht. Tot de uitkomsten van dit onderzoek werd juist het tegenovergestelde aangenomen. Men dacht altijd dat ijs een barrière vormde voor verontreiniging door zwerfvuil, aldus Melanie Bergmann een van de onderzoekers.

Opslagplaats
Tijdens het onderzoek zijn de wetenschappers zelfs een stuk plastic tegengekomen dat ze twee jaar daarvoor ook al hadden waargenomen. Het stukje plastic was nauwelijks aangetast. Dit vormt een ernstig risico voor de Noordelijke IJszee. Als deze ontwikkeling zich doorzet wordt zij mogelijk een opslagplaats voor zwerfvuil.

Bron: UPI ‘Litter is pulling up on the Arctic sea floor’ ©Animals Today Lianne Raat