In heel China worden circusdieren – waaronder beren, apen, tijgers, leeuwen, honden en andere – gedwongen om op te treden voor menigtes in circussen, reizende shows en aan de weg gelegen dierentuinen. Een PETA Azië onderzoeker bezocht 10 verschillende circussen en faciliteiten waar dieren getraind worden in de stad Suzhou, een stad die alleen al meer dan 300 circussen telt, en legde massale dierenmishandeling en dierenleed vast.

circusberen
Circusberen opgehangen aan de nek | Foto: PETA

 

Berenwelpen aan hun nek opgehangen en gedwongen trucs uit te voeren door middel van geweld en intimidatie
De onderzoeker van PETA Azië legde vast dat berenwelpen worden vastgeketend en worden gedwongen om rechtop te blijven staan. Soms wel uren achter elkaar, om ze te trainen op hun achterpoten te lopen. Als ze zichzelf niet rechtop kunnen houden, lopen zij het risico te stikken of zichzelf op te hangen.

Beren dwingen om langere tijd op hun achterpoten te staan kan levenslange fysieke problemen veroorzaken. Jin Yipeng, deputy professor van dierlijke geneeskunde op China Agricultural University benadrukt:

“Op de lange termijn veroorzaakt dit permanente gewrichtsschade of zelfs necrose en verlamming. De dieren krijgen deze problemen vaak op jonge leeftijd, wat betekent dat ze voor de rest van hun leven lijden.”

Beren werden ook gedwongen – door middel van geweld en intimidatie – om over objecten te springen, op hun handen te lopen en andere verwarrende truckjes uit te voeren. Zoals in de video te zien is huilde, schreeuwde, kreunde en gromde de welpen tijdens de training. Ze weigerden herhaaldelijk, maar de trainers rukten aan hun halsbanden, sleepten hen over de grond, grepen hen bij de vacht op hun rug, schreeuwden naar ze en dwongen hen door te blijven gaan. Sommige berenwelpen waren ook geketend aan een haak in de grond met een kort touw, het onmogelijk makend om zich ook maar een paar centimeter te verplaatsen in welke richting dan ook.

Wanneer ze niet gedwongen werden om op te treden, werden de beren in kleine, kale kooien gehouden. Ze huilden, klauwden en beten aan de spijlen, wanhopig te ontsnappen. Bij sommigen werd hun neus doorboord met een metalen ringen, welke gebruikt werden om hen rond te lijden. Zulke procedures worden vaak uitgevoerd zonder enige pijnbestrijding. Een beer, Doudou genaamd door de onderzoeker, werd aan het touw om haar nek getrokken en gedwongen om op parallelle liggers te lopen. Als ze stopte of een fout maakte werd ze met een stok geslagen.

Foto: PETA
Foto: PETA

Grote katachtigen gepest tot ze trucjes deden en achtergelaten in lege kooien wanneer ze niet optraden
Leeuwen en tijgers werden gedwongen op ballen te balanceren, over de grond te rollen en op hun achterpoten te staan. Trainers sloegen, staken en bedreigden hen met lange, zware metalen stokken, sommige met een zweep aan het eind.  Wanneer ze niet gedwongen werden om op te treden zaten de grote katachtigen opgesloten in kale kooien met weinig ruimte voor beweging. Velen werden gedwongen om kettingen om hun nek te dragen en konden enkel een paar stappen in iedere richting zetten. Enkel een van de 10 faciliteiten die de onderzoeker bezocht had een ruimte waar in tijgers konden schuilen van de hitte.

Foto: PETA
Foto: PETA

Apen aan de nek vastgeketend, rondgetrokken en in kleine kooien gehouden
De onderzoeker ontdekte apen die grimaste, vochten tegen nek-kettingen, zich ontlastte uit angst en poogde te ontsnappen van hun handelaars. Een aap was geketend aan de hoorns van een geit en werd gedwongen een handstand te doen terwijl de geit een ladder beklom en op een vaas stond, al balancerend op een balk. Terwijl de aap moeite had zijn balans te houden werd hij herhaaldelijk door zijn handelaar gestoken met een metalen paal.

Aapjes werden gehouden en vastgeketend aan kleine, kale kooien waarin ze rondsprongen en heen en weer liepen, tekenen vertonend van intense ontzetting. Ze hadden geen andere keuze dan te eten, te drinken, zich te ontlasten en te urineren in die zelfde kleine ruimte. Een aapje, Xiaohau genoemd door de onderzoeker, werd door een touw om haar nek meegetrokken, wat ervoor zorgde dat ze worstelde en probeerde te ontsnappen.

Foto: PETA
Foto: PETA

Andere dieren opgesloten, verwaarloosd en blijkbaar vergeten
Andere dieren, zoals honden, lama’s en varkens, werden ook gehouden in erbarmelijke omstandigheden en gedwongen op te treden. Een oude hond, Laifu genoemd door de onderzoeker en te oud om op te treden, werd gedwongen 24 uur per dag in deze kooi te leven zonder ooit naar buiten gelaten te worden.

Help wreedheid in de circusindustrie te stoppen
Deze mishandeling is niet uniek voor China. Ieder circus dat dieren gebruikt stelt hen uiteindelijk bloot aan enge en wrede trainingsmethoden zowel als kale, kleine levensomstandigheden.

De Verenigde Staten, bijvoorbeeld, is de thuisbasis van beruchte olifantenmishandelaars zoals Ringling Bros., terwijl bij circussen in India afgrijselijke wreedheden zijn vastgelegd, zoals dieren die tot waanzin worden gedreven door opsluiting en worden opgesloten in roestige kooien zonder toegang tot voedsel of water.

Het houden van en rondreizen met wilde dieren in circussen is sinds september 2015 verboden in Nederland. Maar in de rest van de wereld gaat deze wrede show nog steeds door.

Help PETA in de strijd deze wreedheden aan te pakken en beloof wanneer u reist enkel circussen te bezoeken zonder dieren, zoals het wereldberoemde Cirque du Soleil, waar u naar de capriolen van clowns en acrobaten kunt kijken die ervoor gekozen hebben om entertainer te worden. Dit is veel leuker dan het kijken naar bedroefde dieren die gedwongen worden op te treden tegen hun wil. Leg alstublieft de eed af om nooit circussen te steunen die wilde dieren gebruiken.

Persbericht PETA Nederland