Tijdens een van de heetste dagen van het jaar hebben dinsdag tientallen varkens hittestress opgelopen tijdens een veetransport. De transporteur kreeg op de A67 ter hoogte van Bladel een klapband.

hittestress
Varkens in een legaal veetransport op weg naar Roemenië | Foto: Eyes on Animals

De dieren raakten oververhit doordat ze te weinig verkoeling kregen in de transportwagen. De brandweer kwam met honderden liters water ter plekke om de varkens verkoeling te geven.

In zomermaanden lopen de temperaturen in de (ongekoelde) veewagens al snel op tot 35 graden of hoger. Die temperaturen zijn ondraaglijk voor de dieren die in de volle veewagens lijden aan benauwdheid of uitputting. De Partij voor de Dieren diende onlangs een motie in om diertransporten bij een buitentemperatuur van 28 graden of meer te verbieden. Deze werd verworpen door onder andere PvdA, D66, VVD, SP, ChristenUnie, CDA, SGP en PVV.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg:

“Veel mensen hebben al last van deze hoge temperaturen. Je kunt je daarom voorstellen dat deze omstandigheden voor dieren in volle veewagens ondraaglijk zijn. De transporten kunnen uren duren. Het is onverantwoord dat bedrijven met deze temperaturen doorgaan met het vervoeren van dieren alsof er niets aan de hand is.”

Dit is geen eenmalig geval maar eem structureel probleem. Over de slechte toestand in veetransport schreef PiepVandaag vorige maand nog dit artikel.

Zie je een stilstaand veetransport met oververhitte dieren? Bel dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA: 0900-0388. Bij het keuzemenu toetst je 1. Lukt dat niet snel genoeg en is er grote nood: bel de Dierenpolitie op 144. Noteer het kenteken en naam transporteur.

Bron: Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor