In Thailand werd 45 jaar geleden de Aziatische olifant Wassana geboren. Op zichzelf natuurlijk een feestelijke gebeurtenis, maar volgens Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) werd al snel daarna haar familie vermoord en werd Wassana vervolgens op vroege leeftijd van haar vrijheid beroofd. Na een leven in ketenen en hard werken wordt ze eindelijk bevrijd.

olifant
Olifant Wassana na 45 jaar bevrijd | Foto: Facebook pagina WFFT

Droevig begin
Lilli Ecmanis, manager rondleiding en voorlichting bij WFFT vertelt haar trieste verhaal:

“Waarschijnlijk werd Wassana gebruikt in de boskap industrie en werd ze gedwongen om haar eigen habitat te vernietigen door het vellen van bomen en de zware boomstammen door de jungle te slepen.”

Hoewel deze praktijken illegaal zijn sinds 1980, kwam daarmee geen eind aan de uitbuiting van de olifanten. Hierna werden ze vaak gebruikt als toeristische attractie. Ecmanis zegt het volgende erover:

“Helaas kunnen we niet het hele levensverhaal van Wassana achterhalen, want ze werd steeds doorverkocht van eigenaar tot eigenaar om geld op te brengen door handel, verhuur en exploitatie. Haar vorige eigenaar kocht haar van een kamp waar ze reeds vijf jaar werkte. Daarna werkte ze nog twee jaar voor de nieuwe eigenaar tot we haar konden redden.”

Toen WFFT een andere olifant uit hetzelfde kamp redden, zagen ze voor het eerst van Wassana. Op haar been zat een groot abces dat volgens de eigenaar steeds komt en gaat, en ze had ook een grote infectie op haar voorhoofd door de verwondingen van ‘bullhooks’. Door deze grote ijzeren haken in de olifantenhuid te dringen, dwingen ze haar te luisteren. Blijkbaar is de eigenaar desondanks nooit met haar naar de dierenarts gegaan.

olifant
Olifant Wassana in haar nieuwe verblijfplaats | Foto: Facebook pagina WFFT

Gelukkig einde
De eigenaar was van plan om haar te laten stoppen met werken en toen besloot het WFFT team om in actie te schieten en Wassana te redden. Na een succesvolle poging om geld in te zamelen, slaagde het team erin Wassana te bevrijden uit het toeristenkamp in de provincie Ratchaburi en werd ze naar haar nieuwe thuis getransporteerd. Daar werd ze eindelijk verzorgd en kon ze voor het eerst genieten van haar vrijheid.

Ecmanis voegt toe:

“Wassana is niet bang om met andere olifanten in de olifantenopvang te praten en ze lijkt erg enthousiast over haar nieuwe buren en de omgeving. Ze is ook erg vriendelijk voor alle vrijwilligers, personeel en olifanten.”

Er bloeit zelfs een ontkiemende vriendschap met Jele, een andere geredde olifant. Het personeel hoopt dat ze nog betere vriendjes zullen worden en dat er misschien wel een liefde opbloeit tussen het tweetal.

“Wassana heeft deze ochtend haar eerste kans gekregen om de omgeving te ontdekken en te wennen aan haar nieuwe vrijheid. Ze geniet zichtbaar van het lekkere eten dat we haar geven en ze wordt goed verzorgd.”

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels