Eind juni schreef de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) een bericht op haar website over een in beslag genomen baby orang-oetan. Jelapat was al het vijfde aapje dat die maand door de stichting uit een soortgelijke situatie werd gered. De BOS stichting kwam er via een lid van haar communicatieteam achter dat het aapje illegaal als huisdier werd gehouden, door een foto van Jelapat in zijn kooi op Facebook.

Baby orang-oetan
Baby orang-oetan in kooi gevonden | Foto: Facebook pagina BOS Foundation

Er werd meteen een reddingsteam naar het mogelijke verblijfadres van Jelapat gestuurd. Eigenaar Sukri is een lokale bewoner die het aapje afgelopen december heeft gevonden langs de Barito rivier in Centraal Kalimantan, Indonesië. Dat gebied is rond die tijd verwoest door bosbranden en het is dan ook waarschijnlijk dat zijn moeder bij de bosbranden om het leven is gekomen of is omgebracht.

Jelapat was zwak en alleen toen hij werd gevonden. Sukri besloot het aapje mee naar huis te nemen en als huisdier te houden. Jelapat woonde daar in een klein kooitje langs de weg in het dorp. Hij droeg kleding, alsof hij een baby was in plaats van een wild dier. BOS schreef in haar post:

“Dit moet een angstige situatie zijn geweest voor het jonge mannetje. Hij kreeg rijst en restjes te eten.”

Het reddingsteam legde Sukri uit dat het gevaarlijk kan zijn om een wild dier te houden in verband met het overdragen van ziektes en wees hem op de wet met betrekking tot beschermde diersoorten, waarna Sukri het dier aan de organisatie heeft gegeven. Jelapat is overgeplaatst naar het BOS Nyaru Menteng Orangutan Rescue Centre.

baby orang-oetang
Baby orang-oetan in kooi gevonden | Foto: Facebook pagina BOS Foundation

De Orang-oetan, ongeveer anderhalf jaar oud, was vriendelijk en toonde totaal geen angst tegenover zijn redders, wat betekent dat hij al enige tijd in gevangenschap heeft geleefd. Na aankomst bij het redding centrum is hij in quarantaine geplaatst, samen met Mema en Bumi die al eerder bij het centrum binnen kwamen. Hier zal hij medisch worden onderzocht. Jelapat gaat een lang rehabilitatie proces tegemoet om alle overlevingstechnieken te leren die hij normaal gesproken van zijn moeder zou hebben geleerd.

De orang-oetan is een bedreigd diersoort en wordt voornamelijk in gevaar gebracht door bosbranden en ontbossing, veroorzaakt door de palmolie industrie. Maar ook de onwetendheid van mensen kan een gevaar voor ze zijn, zoals in het geval van Jelapat.

Piepvandaag.nl schreef eerder over de redding van jonge orang-oetans die als huisdier werden gehouden in Borneo. Een recente studie toonde aan dat 27 procent van de bevolking in Kalimantan niet op de hoogte is van de wetgeving rondom de bescherming van de Orang-oetan, aldus de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Campagnes zijn cruciaal voor het informeren van de lokale bevolking over natuur- en dierenbescherming. Deze kunnen het publiek aanmoedigen om de organisaties te steunen en helpen de Orang-oetan te behouden.

Bron the Dodo, BOS Foundation, IUCN ©PiepVandaag.nl Laura Polderman