Vanaf 1 juli aanstaande start de gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdamse dierenorganisaties en dierenartsen een gezamenlijke chipactie. Het doel van deze actie is om de Amsterdamse katteneigenaren bewust te maken van het belang van het chippen van hun kat en om zoveel mogelijk katten van mensen met een minimum inkomen te laten chippen.

Katten - chipactie
Foto: Ferran. via Compfight cc

Veel te vaak worden er op straat rondzwervende katten gevonden waarvan de eigenaar niet bekend is. Soms lukt het na de nodige moeite om zo’n dier met zijn of haar eigenaar te herenigen, maar vaak lukt dit ook niet en wordt de kat gedwongen tot een zwaar en moeilijk zwervend bestaan of komt terecht in een asiel, waar al vele soortgenoten zitten te wachten op een nieuw baasje. Alleen al in Amsterdam worden er jaarlijks meer dan 1.000 katten bij de verschillende asielen gebracht. Slechts één op de vijf dieren kan uiteindelijk met de eigenaar worden herenigd. Het is daarom van groot belang je kat te laten chippen. Voor honden is dit al vanaf 1 april 2013 verplicht. Voor katten geldt deze verplichting (nog) niet.

Om eigenaren te stimuleren hun kat te laten chippen en te registreren houdt de gemeente Amsterdam samen met de dierenorganisaties en dierenartsen vanaf 1 juli een speciale actie. Katten van huishoudens met een minimum inkomen worden (op vertoon van een stadspas of ander bewijs dat men tot de doelgroep van minima behoort) kosteloos gechipt en geregistreerd bij deelnemende organisaties aan deze actie. De gemeente stelt hiervoor een subsidie van €120.000,- beschikbaar. De deelnemende organisaties voeren het chippen en registreren uit voor het minimale bedrag van €15,- per kat. Voor het bedrag van €120.000,- kunnen dus 8.000 katten gechipt en geregistreerd worden! De actie geldt voor zowel poezen als katers en loopt in ieder geval tot het einde van het jaar of tot dat de 8.000ste kat geholpen is.

Aan minima die om verschillende redenen niet in de mogelijkheid zijn om zelf met hun kat naar één van de locaties te komen waar gechipt wordt, wordt door enkele deelnemende partijen aangeboden om aan huis of op een speciaal verzamelpunt te komen chippen.

Bij de volgende organisaties kunnen minima terecht om hun kat kosteloos te laten chippen:

De SAZ biedt aan om bij mensen thuis te komen chippen.

De Dierenambulance Amsterdam chipt op locatie. Voor de exacte data en locaties wordt doorverwezen naar de website: Dierenambulance Amsterdam.

Dierenvangnet chipt op locatie. Voor meer informatie hierover kan contact met hen op worden genomen.

Let op: Bij een aantal deelnemers is het ook voor niet-minima mogelijk om katten tegen een kortingstarief te laten chippen.

Tevens bieden meerdere deelnemers zelf aanvullend aan om katten (katers èn poezen) tegen een actie tarief te laten castreren. Casteren is van groot belang, enerzijds om het kattenoverschot in Amsterdam te verminderen. Anderzijds is het beter voor de gezondheid van de kat; katers zullen minder vechten en daarmee minder kans lopen op ontstekingen, infecties en ziekten als kattenaids. Poezen hebben als ze gecastreerd zijn minder kans op bijv. baarmoederontstekingen, borstkanker en suikerziekte.

De volgende organisaties bieden zelf aanvullend een (speciaal actie) tarief aan voor het chippen van katten van niet-minima, en/of voor het castreren (voor katers én poezen).
Geïnteresseerden kunnen zelf contact opnemen met één van de hieronder genoemde organisaties:

De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten biedt zowel het chippen van katten van niet-minima als castratie van katten (poes èn kater) van minima èn niet-minima voor korting aan. Tevens biedt de SAZ in bijzondere gevallen aan om de kat te komen halen en brengen.

De Dierenambulance biedt het chippen van katten van niet-minima aan, ook op locatie.

Het Dierenopvangcentrum Amsterdam biedt zowel het chippen van katten van niet-minima als castratie van katten (poes èn kater) van minima voor korting aan. Tevens wordt vroegcastratie aangeboden.

Dierenasiel Noord/Oostzaan biedt het chippen van katten van niet-minima voor korting aan. Tevens biedt zij in de maand juli het castreren van katten (poes èn kater) van minima voor korting aan.

Loes voor Dieren biedt het chippen van katten van niet-minima voor korting aan.

  • Dierenvangnet, Geerdinkhof 101, 1103 PS Amsterdam, 020-600 5552 / 06-1299 0210 / 075-617 0553, Dierenvangnet

Dierenvangnet biedt het chippen van katten van niet-minima voor korting aan.

Bron: Dierenbescherming Amsterdam


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.