Tegenwoordig heeft een dierenarts gemiddeld iedere week wel te maken met een mishandeld dier. Helaas herkennen dierenartsen vaak de sporen van mishandeling niet. Daarom geeft de faculteit voor diergeneeskunde in Utrecht sinds deze week les in het herkennen van de tekenen van mishandeling.

Universiteit Utrecht

De universiteit is het eerste instituut in Nederland dat een dergelijke vak aanbiedt. Twee weken lang krijgen studenten onder andere foto’s te zien van geslagen en geschopte honden, konijnen en katten en leren ze hoe ze het beste bewijsmateriaal kunnen verzamelen.

Nienke Endenburg, GZ psycholoog aan de faculteit voor diergeneeskunde en initiatiefnemer van de lessen geeft toe dat het geen leuke module is maar wel heel erg belangrijk. Forensische diergeneeskunde heet de module. Het herkennen van dierenmishandeling kan ook heel belangrijk zijn voor het gerechtelijk proces met betrekking tot dierenmishandeling. Vaak worden dierenartsen als getuigendeskundige gevraagd.

“Als mensen een klap krijgen, dan hebben ze een blauwe plek. Bij dieren is dit lastig te zien, doordat de vacht eroverheen zit”, aldus Endenburg.

De studenten krijgen onder andere les van psychologen, pathologen en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Endenburg:

“We merken dat deze lessen nog niet genoeg zijn. Studenten hebben zo ontzettend veel vragen. Volgend jaar gaan we verder. Dan gaan we waarschijnlijk ook mishandelde dieren op tafel bekijken.”

In Nederland is dit een onderbelicht vakgebied terwijl in het buitenland artsen al jaren les krijgen over dierenmishandeling. In huishoudens waar een dier wordt mishandeld vindt vaker huiselijk geweld plaats.

Endenburg  hoopt dat er wat dat betreft in de toekomst een samenwerking ontstaat tussen dierenartsen en huisartsen.

Bron: Telegraaf, 20 June 2013 ©PiepVandaag.nl