Zowel de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts als dierenrechtenorganisatie GAIA willen een onderzoek naar de gisteren doodgeschoten leeuwin in dierentuin ZOO Planckendael, vlakbij Mechelen. De leeuw ontsnapte en werd na twee mislukte pogingen om haar te verdoven alsnog doodgeschoten, omdat ze ‘te dicht bij het publiek kwam’,  aldus de dierentuin. GAIA spreekt van een ‘cowboymentaliteit’.

leeuwin
Waarom moest ze dood? | Foto (illustratief): publiek domein

De dierentuin bracht het nieuws over het doodschieten van de leeuwin via een tweet naar buiten. Daarin alle aandacht voor de veiligheid van de bezoekers, maar geen woord van spijt over het doden van het dier:

Vraagtekens
De leeuwin ontsnapte rond 10 uur in de ochtend. Er is niet gemeld waarom ze kon ontsnappen. Het dier bleef volgens de politie rondhangen tussen het olifanten- en leeuwenverblijf. In de tussentijd waren de aanwezige bezoekers naar een veilige plek gebracht en zij zijn volgens een verklaring nooit in gevaar geweest. Hierdoor kun je vraagtekens zetten bij het doodschieten van de leeuw en de reden daarvan, namelijk dat ze te dicht bij het publiek kwam:

Knoeiers
Voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA vindt dat de politie zich heeft laten leiden door een ‘cowboymentaliteit’:

“Ik heb de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest.”

Volgens de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is de dood van het dier ‘verschrikkelijk en niet uit te leggen’. Hij wil dat onderzocht wordt waarom besloten is om de leeuwin ‘in te laten slapen’, zoals de ZOO het eufemistisch noemt op Twitter.

Bronnen: ZOO Planckendael/Twitter, AD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel