Wakker Dier eist dat minister Carola Schouten van Landbouw een zerotolerancebeleid invoert voor slachthuizen die dieren verdrinken, levend aansnijden of levend villen. ‘Bij zulke extreme misstanden moet direct worden ingegrepen. Dus stop de slachtlijn onmiddellijk, en sluit het slachthuis bij herovertreding,’ aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Een online protest zet deze eis kracht bij. En Varkens in Nood is een petitie gestart voor verplicht cameratoezicht op de gehele slachtlijn in alle slachthuizen.

slachthuizen
Stop de slachtlijn onmiddellijk, en sluit het slachthuis bij herovertreding | Foto: publiek domein

De organisatie is onthutst over de afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen die RTL Nieuws de afgelopen dagen naar buiten bracht. Daarom start ze vandaag met een online protest waarbij burgers zich kunnen aansluiten. Dit protest is op de eerste dag al ruim 24.500 keer ondertekend. Anne Hilhorst:

“Wij roepen op om ons protest massaal te ondertekenen, zodat we met z’n allen het signaal afgeven dat deze wanpraktijken volstrekt onacceptabel zijn.”

Cameratoezicht
Varkens in Nood
is een petitie gestart voor verplicht cameratoezicht op de gehele slachtlijn in alle slachthuizen. Een openbare livestream moet voor iedereen zichtbaar maken wat er precies misgaat in Nederlandse slachthuizen en hoe vaak dat gebeurt.
Varkens in Nood directeur Hans Baaij:

“Wij vinden het onacceptabel dat productiedieren aan het einde van hun treurige bestaan ook nog eens op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht in slecht functionerende slachthuizen. De NVWA is duidelijk niet gemotiveerd om daadwerkelijk iets te doen aan deze structurele wantoestanden. De enige oplossing is onafhankelijk cameratoezicht op de slachtlijn.”

Levend koken, villen en snijden
De misstanden in de foute slachthuizen liegen er niet om. Varkens die in gloeiend heet water verdrinken, kalveren die levend worden gevild en een werknemer die na een waarschuwing van de inspecteur opnieuw in de poten snijdt van een nog bewegend schaap.

slachthuizen
Een nog bewegend schaap | Foto: publiek domein

De boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor deze wanpraktijken oplegde, varieerden van 1500 tot 4500 euro. Minister Schouten wil kijken of dit verhoogd kan worden in de hoop de slachthuizen daarmee af te schrikken. Maar Wakker Dier wil meer dan alleen boetes. Hilhorst:

“Van symbolische bedragen gaan foute slachthuizen echt niet harder lopen om dierenleed uit te bannen.”

slachthuizen
Geen genade, sluit het slachthuis | Foto: publiek domein

Slecht slachten is sluiten
Ook wil de minister van Landbouw slachthuizen sluiten die zich schuldig maken aan ‘structurele overtredingen’. Wakker Dier vindt deze maatregel niet ver genoeg gaan. Hilhorst:

“Ieder levend gevild dier is er een te veel. Daarom moet direct worden ingegrepen. Gaat het slachthuis nog een keer de fout in, dan zit er maar een ding op: geen genade, sluit het slachthuis.”

Persberichten: Wakker DierVarkens in Nood


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.