Wakker Dier: geen genade voor foute slachthuizen (petities)

Wakker Dier eist dat minister Carola Schouten van Landbouw een zerotolerancebeleid invoert voor slachthuizen die dieren verdrinken, levend aansnijden of levend villen. ‘Bij zulke extreme misstanden moet direct worden ingegrepen. Dus stop de slachtlijn onmiddellijk, en sluit het slachthuis bij herovertreding,’ aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Een online protest zet deze eis kracht bij. En Varkens in Nood is een petitie gestart voor verplicht cameratoezicht op de gehele slachtlijn in alle slachthuizen.

slachthuizen

Stop de slachtlijn onmiddellijk, en sluit het slachthuis bij herovertreding | Foto: publiek domein

De organisatie is onthutst over de afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen die RTL Nieuws de afgelopen dagen naar buiten bracht. Daarom start ze vandaag met een online protest waarbij burgers zich kunnen aansluiten. Dit protest is op de eerste dag al ruim 24.500 keer ondertekend. Anne Hilhorst:

“Wij roepen op om ons protest massaal te ondertekenen, zodat we met z’n allen het signaal afgeven dat deze wanpraktijken volstrekt onacceptabel zijn.”

Cameratoezicht
Varkens in Nood
is een petitie gestart voor verplicht cameratoezicht op de gehele slachtlijn in alle slachthuizen. Een openbare livestream moet voor iedereen zichtbaar maken wat er precies misgaat in Nederlandse slachthuizen en hoe vaak dat gebeurt.
Varkens in Nood directeur Hans Baaij:

“Wij vinden het onacceptabel dat productiedieren aan het einde van hun treurige bestaan ook nog eens op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht in slecht functionerende slachthuizen. De NVWA is duidelijk niet gemotiveerd om daadwerkelijk iets te doen aan deze structurele wantoestanden. De enige oplossing is onafhankelijk cameratoezicht op de slachtlijn.”

Levend koken, villen en snijden
De misstanden in de foute slachthuizen liegen er niet om. Varkens die in gloeiend heet water verdrinken, kalveren die levend worden gevild en een werknemer die na een waarschuwing van de inspecteur opnieuw in de poten snijdt van een nog bewegend schaap.

slachthuizen

Een nog bewegend schaap | Foto: publiek domein

De boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor deze wanpraktijken oplegde, varieerden van 1500 tot 4500 euro. Minister Schouten wil kijken of dit verhoogd kan worden in de hoop de slachthuizen daarmee af te schrikken. Maar Wakker Dier wil meer dan alleen boetes. Hilhorst:

“Van symbolische bedragen gaan foute slachthuizen echt niet harder lopen om dierenleed uit te bannen.”

slachthuizen

Geen genade, sluit het slachthuis | Foto: publiek domein

Slecht slachten is sluiten
Ook wil de minister van Landbouw slachthuizen sluiten die zich schuldig maken aan ‘structurele overtredingen’. Wakker Dier vindt deze maatregel niet ver genoeg gaan. Hilhorst:

“Ieder levend gevild dier is er een te veel. Daarom moet direct worden ingegrepen. Gaat het slachthuis nog een keer de fout in, dan zit er maar een ding op: geen genade, sluit het slachthuis.”

Persberichten: Wakker DierVarkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Wilma stouten zegt:

  Stop dierenleed stop het slachten.
  Dieren zijn er om lief te hebben niet om te eten.

 2. Ruben Philipsen zegt:

  Stop in het geheel met het eten van vlees! Ik doe het al 33 jaar en ben kerngezond. Stop vandaag, dat is de enige oplossing. De vleesproductie en de vleesindustrie is een ramp voor het millieu, veroozaakt enorm veel onnodig leed en wil ons bovendien nog altijd doen geloven dat vleeseten gezond is. Dat is niet zo. Vleeseten veroozaakt naar alle waarschijnlijkheid verschillende vormen van darmkanker. Voor de productie van vlees wordt massaal oerwoud gekapt want de dieren die het vlees leveren worden gevoed met soya afkomstig van soya-plantages. Indien alle soya die nu wordt verbouwd voor de productie van veevoer ingezet zou worden voor de menselijke voedelbehoefte dan kan de totale wereldbevolking met gemak van voedsel worden voorzien en is het kappen van oerwouden te stoppen. Voor de productie van één kilo vlees is bovendien 15.000 liter schoon en ook steeds schaarser wordend drinkwater nodig. Tel daar het onbeschrijfelijke leed bij op dat miljoenen en miljoenen dieren dagelijks wereldwijd wordt aangedaan en geen zinnig mens kan nog langer volhouden dat vleeseten goed en gezond is. Deze onzin moet gewoon stoppen.

  • Ruben, Dat je geen vlees eet is je eigen keuze, en niemand mag dat veroordelen, maar veroordeel mensen die wel vlees eten dan ook niet, en zeker niet op oneigenlijke gronden.
   Ik eet al veel langen dan jij wel vlees en ben ook kerngezond, onzinargument van je dus.
   Die sojateelt is NIET voor dierlijke productie, soja kan je niet eens puur aan dieren voeren, soja wordt gecrusht , en de olie is voor humane consumptie en biofuel, het restproduct ( schroot en hullen) worden in de veevoerindustrie gebruikt, hergebruik van afval dus.
   Die 15000 liter drinkwater is complete nonsens, anti veehouderijactivisten gooien alle waterverbruik op een hoop, dus ook alle regenwater wordt er bij opgeteld,op die wijze is ook groenteteelt een enorme waterverbruiker.Overigens is die berekening alleen van toepassing op rundvlees.

 3. Sonja Bestebroer zegt:

  In tranen barstte ik uit..toen ik dit zag……STOP DIT VRESELIJKE LEED….. laten we massaal protesteren… SLUITEN DIE TENTEN en Castreer deze mensen die dit doen! Dit is Nederland niet meer!

 4. Nicolette Toering zegt:

  Dit moet stoppen! NU !!

 5. Anoniem zegt:

  Boetes? Sluiten die slachthuizen en die barbaren opsluiten. Ik eet niks meer waardoor dieren hebben geleden. Het is toch te gek voor woorden dat terwijl het met verdoving kan ( ik ben er sowieso geen voorstander van) dit zonder gebeurd! Waarom in hemelsnaam. Bah

 6. De schuld bij de (medewerkers van) de slachthuizen leggen is volgens mij te kort door de bocht. Zij zijn onderdeel van een systeem waar wij allemaal aan meewerken.
  De slachthuizen kunnen er geld mee verdienen, geld is de drijfveer, dus de kosten laag en de productie hoog. Dierenwelzijn levert geen geld op.
  De medewerkers moeten wel een knop omzetten om dit werk te kunnen doen, als je ieder dier ziet als een levend wezen met gevoel van pijn en angst, dan loop je trauma’s op. Werken in een slachthuis staat niet hoog op de ladder van aanzien, maar iemand moet het doen want de consument wil vlees.
  Diezelfde consument klikt de vreselijke filmpjes weg.
  Het is wel heel goed dat er verteld en getoond wordt hoe het er in de slachthuizen aan toe gaat. Hopelijk leidt dit tot minder vleesconsumptie!

 7. Monique van der Velden zegt:

  Deze dieren hadden al geen prettig leven, maar om op een vreselijke manier vervoerd te worden waarna ze worden opgejaagd en mishandeld om uiteindelijk op een afschuwelijke manier te sterven is toch echt niet nodig!! Dieren hebben gevoelens en kunnen denken. Denk daar eens aan. Wat gaat zal er doodsangst door die arme dieren heen gaan. Stop dit!!

 8. Pia Bertels zegt:

  Goed verwoord commentaar in NRC van vandaag 23 juni.
  Opsluiten de beulen. Dichtgooien de folterkamers.

 9. Anoniem zegt:

  Laat ik vooraf even zeggen: ik ben wél vegetariër, maar ik ben geen fan van Wakker Dier. Maar met deze actie ben ik het uiteraard wél helemaal eens!

 10. Wat kunnen mensen toch verschrikkelijk slecht zijn ..niet normaal hoe er met leven om gegaan wordt.ik eet zelf ook vlees maar bij het zien van de beelden krijg ik tranen in mn ogen. woede en schaamte hoe we met dieren omgaan .

 11. Saskia Leyds zegt:

  In en in triest deze wantoestanden. Zelf word ik er intens
  triest van , en velen met mij.
  Dit mag en kan gewoon niet .
  Er MOET iets worden ondernomen om dit soort walgelijkheden per direkt te stoppen.