Powerplant - eemshavenDe provincie Groningen hoeft de tijdelijke gedoogvergunning voor de bouw van de kolencentrale bij de Eemshaven niet in te trekken, zo heeft de Raad van State woensdag besloten. Toch heeft de bouw wel degelijk schadelijke effecten op de natuur, laat Greenpeace in een reactie weten.

Greenpeace en Natuur & Milieu hadden een spoedprocedure aangespannen om de bouw tegen te houden. Beiden partijen zijn teleurgesteld over de uitspraak. Greenpeace vreest onder meer voor het welzijn van de zeehonden in het Waddengebied, die door het lawaai van de bouw verjaagd zullen worden. Natuur & Milieu is bang dat hoe meer er geïnvesteerd wordt in de bouw, hoe kleiner de kans is dat bestuurders en politici objectief zullen oordelen over de komst van de kolencentrale. “Volgens Europese wetgeving had de bouw van de centrale niet gedoogd mogen worden”, aldus een woordvoerder van Natuur & Milieu.

De gedoogvergunning is nog 8 maanden geldig. In de tussentijd zal Essent een nieuwe aanvraag indienen. Of en wanneer er een nieuwe vergunning zal worden afgegeven is vooralsnog niet bekend. “Mocht RWE/Essent een definitieve vergunning krijgen, dan zullen wij deze zeker opnieuw aanvechten”, aldus een woordvoerster van Greenpeace.