De stieren zijn niet de enige dieren die behoorlijk lijden door het stierenvechten. Ook paarden zijn slachtoffers. Hoewel de stierenvechtpaarden niet hetzelfde lot wacht als de stieren, worden zij ook uitgebuit. Meerdere keren moeten ze een picador dragen die de stier met een lange lans zal steken. Hierbij lopen zij het risico om ernstig gewond te raken of zelfs te sterven, doordat hun lichaam opengereten kan worden door de hoorns van de stier. Teken deze petitie voor het einde van het paardenleed in de arena.

paardenleed
Paardenleed in de arena © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com

Achter de schermen
Niet zolang geleden werd een filmpje op het nieuws gepubliceerd waarbij te zien is hoe een paard geslagen werd door de Mexicaanse rejoneador Emiliano Gamero. Veel mensen spraken hun afschuw uit in de sociale media. Het paard werd gestraft door Gamero, eerst werd het dier geschopt en later met een touw of ketting geslagen. Dit is dierenleed ‘achter de schermen’ dat nu toevallig gefilmd werd. Maar hoe vaak worden ze niet mishandeld uit het zicht van het publiek? Dat weten we niet precies maar het is heel waarschijnlijk dat paarden veel vaker geconfronteerd worden met geweld, bijvoorbeeld tijdens de zware trainingen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Psychisch leed
Paarden lijden niet alleen fysiek: ze voelen de angst van de stier, zijn doodstrijd, en daarbij ruiken ze het bloed van de verwonde en gedode stieren. Daarbij is het stierengevecht een enorme bron van stress. Het paard wordt geblinddoekt waardoor hij gedesoriënteerd is, niet kan vluchten en niet ziet waar het gevaar vandaan komt. De angstige stier valt het paard aan, maar deze kan de stier niet zien. Paarden komen regelmatig ten val tijdens dit soort aanvallen. Als ze geluk hebben raken ze niet verwond.

Bij andere soorten stierengevechten draagt het paard geen beschermende deken en is hij niet geblinddoekt waardoor hij alles kan zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Rejoneos/corridas de rejones waarbij men vanaf een paard ‘vecht’ met de stier. Hoewel de paarden getraind zijn om de stier te ontwijken levert dit enorm veel stress op. Daarnaast lopen ze een hoog risico om ernstig verwond te raken.

Paarden worden eerst getraind voordat ze gebruikt worden in de arena, afhankelijk van het soort stierengevecht waar ze ingezet worden leren ze bepaalde prikkels te negeren. Ook worden paarden ingezet bij stierengevechten die bedoeld zijn om stierenvechters te trainen. En niet te vergeten…paarden en muilezels slepen de stier uit de arena na het gevecht. Soms leeft de stier nog, maar is deze volledig verlamd waardoor het niet kan bewegen. De inzet van paarden is veel groter dan men zou kunnen vermoeden.

paarden
Paarden tijdens een training in Sevilla vlak voor het stierengevecht © CAS International

Tienduizenden paarden sterven per jaar
Als paarden niet meer bruikbaar zijn voor het stierengevecht worden ze naar het slachthuis gebracht. Exacte cijfers zijn er niet, maar er wordt geschat dat tienduizenden paarden per jaar afgemaakt worden binnen de stierenvechtsector.

Marius Kolff, directeur van CAS International (Comité Anti Stierenvechten) een Nederlandse organisatie die zich uitsluitend richt op het bestrijden van het stierenvechten en feesten met stieren, zegt het volgende over de paarden:

“Ik kan ongelofelijk boos worden wanneer ik hoor dat er weer een paard in zijn buik is geraakt door de hoorns van een stier…. dat de darmen eruit hangen. Ik werd eens geïnterviewd toen dit bericht heel vers was en de interviewer vroeg mij ernaar. Ik werd zo vurig emotioneel, dat het interview grote impact had en tot in China werd vertoond. Dat paarden zo worden misbruikt, vaak nog na een leven lang de mens te hebben gediend, vind ik vreselijk. Het is allemaal al zo erg met de stierengevechten en dan ook dit nog. Op honden na de oudste en trouwste dienaar van de mens: het nobele paard, dat zo wordt afgeragd in die bloedige arena’s.”

CAS International zet zich niet alleen in voor de stieren, maar ook voor de paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector. Bekijk deze video van een paard dat aangevallen wordt door een stier (beelden zijn schokkend):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Teken hier de petitie tegen paardenleed in de arena.

Bron: CAS International ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.