Vorige week dreigde het Spaanse asiel in Orihuela, Asoka Orihuela, tot een dodingsstation te worden omgezet. Maar we hebben goed nieuws! Het asiel blijft open dankzij druk vanuit de samenleving. Vorige week verspreidden we een petitie die vrijwilligers van het asiel hadden gestart met als doel de gemeente te overtuigen het asiel niet om te zetten tot een dodingsstation, en dat leverde heel veel extra handtekeningen op. Iedereen die de petitie tekende: bedankt! Samen kunnen we echt een vuist maken voor de dieren.

dodingsstation
Dit hondje werd opgevangen in asiel Orihuela

Christine Burgemeester (Directeur Vegetafel en Vegenement) bezocht dit asiel meerdere malen en schreef voor PiepVandaag.nl haar ervaringen op. Haar verhaal liet zien waarom het asiel van Orihuela zo belangrijk is en open moest blijven. Lees haar verhaal hier.

Helaas krijgen we vaak hele trieste verhalen over dodingsstations in Spanje. Plaatsen waar zwerfdieren terechtkomen en, als ze binnen een bepaalde tijd niet geadopteerd zijn, ze ter dood gebracht worden. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de dodingsstations ontvangen gemeentelijke subsidies, maar het geld komt meestal niet terecht bij de dieren waar dit voor bedoeld is. Soms worden dit soort dodingsstation gerund door bedrijven die geen enkele affiniteit hebben met dieren, zoals schoonmaakbedrijven of rattenverdelgingsbedrijven.

Het asiel van Orihuela heeft een no kill-beleid en de vrijwilligers gaan zich inzetten voor de opname van dit beleid in de gemeentelijke verordening zodat Orihuela een gemeente wordt waar zwerfdieren kunnen blijven rekenen op een tweede kans.

©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer