Wij, de vrijwilligers van Stichting Dierenopvang Bosnië, hebben helaas slecht nieuws ontvangen uit onze grootste en voorheen meest succesvolle projectstad Zenica. Vanwege nieuw beleid worden veel honden op gruwelijke wijze gedood, door vergiftiging en met kogels. Ook dieren die we met ons project juist hebben laten steriliseren en die omwonenden liefdevol verzorgen zijn niet veilig.  

Zenica
Zwerfhonden in Zenica, Bosnië, worden op gruwelijke wijze gedood | Foto: Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië

Honderden dieren gesteriliseerd
We hebben vanaf 2009 doorlopend grote en kleine sterilisatieprojecten georganiseerd, heel veel educatiecampagnes gehouden, en alles in samenwerking met een fantastische burgemeester en een toegewijd team lokale vrijwilligers. Hierdoor zijn in 5 jaar tijd 1900 honden gesteriliseerd. De resterende honden werden geleidelijk aan geholpen. Langzaam kregen we controle over de populatie. Een prachtvoorbeeld, voor heel Bosnië.

De burgemeester zei altijd:

“De straathonden zijn onze vrienden, we leven met ze samen, we zijn verantwoordelijk voor hun welzijn en moeten dan ook goed omgaan met de situatie.”

Zenica
Zeker 1900 zwerfhonden zijn gesteriliseerd in Zenica | Foto: Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië

Wantoestanden
Zenica stond eerder bekend als de meest gruwelijke stad als het aankwam op het opruimen van straathonden. Foto’s van die toestand worden nu nog gebruikt om aandacht te vragen voor wantoestanden over de hele wereld, simpelweg omdat de foto’s zo gruwelijk zijn, dat ze een gigantisch shockeffect teweeg brengen, wat soms nodig is om mensen wakker te schudden. Dankzij de vorige burgemeester is de situatie tijdelijk  verbeterd en konden we veel honden helpen.

Nachtmerrie
Helaas bereikte ons vorig jaar een verschrikkelijk bericht. De burgemeester werd ernstig ziek, en na een afschuwelijk ziekbed stierf hij. Een nieuwe burgemeester nam plaats, en hij blijkt maar 1 doel te hebben: alle honden moeten dood.

Ze beginnen bij de door ons gesteriliseerde honden, de lieve, makkelijke, de oudjes, de zogenaamde community dogs die dagelijkse zorg krijgen van omwonenden. Heel veel vrijwilligers en inwoners zijn volledig in paniek, er missen al zo verschrikkelijk veel honden, en er zijn er al tal dood teruggevonden. Vergiftigd, doodgeschoten. Het is een echte nachtmerrie.

Oproep aan de nieuwe burgemeester
We hebben vorige week dan ook een stevige brief verzonden aan de nieuwe burgemeester, waarin we aangeven dat zijn methode niet zal werken, dat hij al het werk verruïneerd en dat hij de wetten overtreedt. Dat hij met deze manier van werken absoluut geen voorbeeld is voor Bosnië, en dat internationale organen deze daden zullen veroordelen.

Meer kunnen we niet betekenen, wij kunnen alleen maar met lede ogen toezien hoe ons keiharde, jarenlange werk kapot gemaakt wordt door iemand die alleen maar gelukkig wordt van dood, verderf en volledige controle en macht.

We wensen alle betrokken vrijwilligers in Zenica heel erg veel sterkte de komende tijd, we kunnen ons niet voorstellen hoe het moet zijn om daar nu als dierenliefhebber te leven.

Trots kijken we terug op alle projecten, maar verdrietig en bezorgd naar de toekomst.

De verzonden brief kun je hier teruglezen.

Suze Steenbergen-Andringa
bestuurslid Stichting Dierenopvang Bosnië, www.zwerfdieren.com

(Stichting Dierenopvang Bosnië is al 14 jaar actief in Bosnië om de dieren een stem te geven. De organisatie heeft echter in 2016 besloten om de activiteiten af te bouwen, het gevecht is te zwaar en het gebrek aan vrijwilligers te groot. Een verdrietige beslissing die niet over één nacht ijs is gegaan.)