Dier&Recht is een actie gestart tegen het fokken van Toad Bulls. Toad Bulls zijn bulldogs met een zeer misvormd uiterlijk en lijken nog het meest op een pad. De honden worden zo breed mogelijk gefokt, met korte, naar buiten staande poten. Daarnaast hebben de dieren een holle rug. Door hun platte, brede snuit verkeren ze bovendien in chronische ademnood.

bulldogs
Dier&Recht voor actie tegen het fokken van misvormde bulldogs | Foto: Dier&Recht

Door hun misvormde uiterlijk is het leven van Toad Bulls een levenslange lijdensweg. Door hun ademhalingsproblemen bewegen de honden zo weinig mogelijk. Ook hun gewrichtsaandoeningen zorgen voor veel pijn. De fokkers en eigenaren van deze dieren houden volgens Dier&Recht geen rekening met de schadelijke gevolgen die het uiterlijk van de honden met zich mee brengt.

Op basis van artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren is het verboden om te fokken met honden die schadelijk kunnen zijn voor het ouderdier of de puppy’s. Het fokken van Toad Bulls is een overtreding van dit Besluit.

Directeur van Dier&Recht Hans Baaij:

“Het is ziek dat mensen dit soort mismaakte, ongelukkige honden willen fokken of bezitten. Wat ons betreft mogen zowel fokkers als kopers bestraft worden voor ernstige dierenmishandeling.”

Het pleidooi van Dier&Recht voor een verbod op het fokken van Toad Bulls maakt deel uit van een doorlopende campagne tegen het fokken van gezelschapsdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.

Bron: Dier&Recht ©AnimalsToday.nl Lianne Raat