In het Verenigd Koninkrijk wordt een nieuwe online veiligheidswet voorgesteld waarmee social mediabedrijven proactief moeten voorkomen dat er content wordt gepubliceerd dat aanzet tot dierenmishandeling. Door de nieuwe wet kunnen sociale media een boete krijgen voor publiceren van dierenmishandeling. Na verwachting wordt het nieuwe wetvoorstel voor online veiligheid deze maand goedgekeurd.

sociale media
Foto: publiek domein

Na de goedkeuring van de laatste wijziging in het wetvoorstel online veiligheid, is het noodzaak voor de publieke media platforms om inhoud over dierenmarteling op hun platform te verwijderen. Anders riskeren ze aanzienlijke boetes van 18 miljoen pond of 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf. Aldus de Britse ministers omdat het veroorzaken van onnodig lijden voor dieren een prioritaire overtreding wordt in het nieuwe wetvoorstel. Staatssecretaris voor Wetenschap, Innovatie en Technologie Michelle Donelan in een verklaring:

“Een diervriendelijk land als het Verenigd Koninkrijk zou dierenmishandeling niet moeten tolereren. Social media sites mogen niet gebruikt worden als platform om sadistische en gruwelijke acties van sommige diep verdorven internetgebruikers te promoten. En vandaag nemen we stappen om ervoor te zorgen dat dit snel verwijderd wordt, zodat zowel dieren als gebruikers beschermd kunnen worden.”

Volgens het amendement op het wetsvoorstel, dat naar verwachting deze maand koninklijk zal worden goedgekeurd, moeten platforms systemen en procedures invoeren om content aan te pakken dat dierenmarteling aanmoedigt of mogelijk maakt. Het amendement was in het House of Lords voorgesteld door Baroness Merron, lid van de politieke partij Labour.

Social media verdienen geld aan dierenmisbruik

 

Monkey Haters

Deze wijziging betekent dat dierenmishandeling een ‘prioritair delict’ ofwel een prioritaire misdrijf. Dat houdt in dat de zeer ernstige illegale inhoud als eerste wordt aangepakt. Hieronder vallen ook beelden van seksueel misbruik van kinderen en terroristische inhoud. De aanleiding voor dit wetvoorstel is ontstaan door de zaak ‘Monkey Haters’. Opgezet door BBC Eye, een onderzoekseenheid van BBC World Service, die de kwestie van de ‘apen-martelring’ heeft onderzocht.

BBC ontdekte dat onder andere Facebook, YouTube en Telegram onderdak bood aan ‘tientallen’ groepen die zich bezighielden met het martelen van apen. De conclusie? Honderden klanten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen betaalden mensen in Indonesië om baby-langstaart-makaken te martelen en te doden en dit op video vastlegden. Het social medianetwerk weerlegde deze beschuldiging en zei dat het de desbetreffende groepen had verwijderd en dat het promoten van dierenmishandeling op platforms niet toe werd getolereerd.

Laatste loodjes

Het Britse Ministerie is druk bezig om de losse eindjes betreft de wetgeving aan elkaar te knopen nadat het Hogerhuis verschillende wijzigingen steunde. De technologische bedrijven zoals WhatsApp en Signal hebben gedreigd het Verenigd Koninkrijk te verlaten vanwege een bepaling in de nieuwe online veiligheidswet. Deze bepaling geeft Ofcom -Britse toezichthouder voor de communicatiediensten – toestemming om een berichtendienst te bevelen om ‘geaccrediteerde technologie’ te gebruiken. Zodat materiaal van seksueel misbruik van kinderen op te kunnen speuren en te verwijderen. Hoe dan ook, het verspreiden van content die lijden tot aanzetten van dierenmishandeling -alsook de gruwelijkheden die kinderen worden aangedaan- via de social media kanalen is in zicht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman