Sinds het begin van het jaar hebben zich al 22 Spaanse gemeenten uitgesproken tegen circussen met dieren! Dit zijn zeer positieve berichten, zeker in een land als Spanje dat bekend staat als een land waar veel dierenleed plaatsvindt. Stierengevechten, feesten met stieren en de jacht met Spaanse windhonden zijn maar enkele voorbeelden van activiteiten die ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Maar tegelijkertijd laten steeds meer Spanjaarden zien dat ze tegen dierenleed zijn en pleiten ze voor veranderingen in hun land. Dit geluid vanuit de samenleving heeft tot gevolg dat steeds meer gemeenten beslissen om een einde te maken aan circusvoorstellingen met dieren.

gemeenten tegen circussen
Foto credit: TruffShuff via Compfight cc

260 gemeenten tegen circusleed
Op dit moment zijn er in Spanje 260 gemeenten die zich hebben uitgesproken tegen circussen met dieren en hebben aangegeven dat ze deze zullen weren. Het onderwerp dierenleed in circussen heeft haar weg gevonden naar het politieke debat: de meerderheid van deze gemeenten hebben een verbod vastgesteld via moties: dit houdt in dat het onderwerp besproken is en er vervolgens een meerderheid van de gemeenteraadsleden tegen deze vorm van dierenleed stemde. Via Infocircos is het totale aantal Spaanse gemeenten dat tegen circusleed is te zien.

Gijón en Villa de Vallecas
De gemeente Gijón in de noordelijke staat Asturië en het Madrileense stadsdistrict Villa de Vallecas zijn de meest recente twee plaatsen die de stap hebben genomen om een einde te maken aan circusvoorstellingen met dieren. Het verbod werd in beide gevallen uitgesproken met een motie.

De gemeente van Gijón belooft om dieren geen leed te berokkenen. Vanaf nu kunnen circussen met dieren zich niet meer in de gemeente installeren, noch op publiek, noch op privé terrein. Het district van Villa de Vallecas neemt dezelfde stap dankzij een voorstel van de politieke partij Ahora Madrid. Zowel in Gijón als in Villa de Vallecas stemde de conservatieve partij Partido Popular (PP) tegen de motie, een partij die voorstander is van stierengevechten, jacht en circussen met dieren.

Veel landen met een verbod
Dierenleed in circussen is een actueel onderwerp in heel veel landen. Daarnaast bestaat er al een verbod op nationaal niveau in onder andere Bolivia, Griekenland, Bulgarije, Tsjechië, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Hongarije, Portugal, Zweden, Kroatië, Noorwegen, Costa Rica, Peru, India, Israel, Singapore, België, Polen, Malta en Nederland. In veel gemeenten in landen als Brazilië, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk bestaat er al een lokale versie van dit verbod. En gelukkig blijft Spanje niet achter. Het is maar te hopen dat er in Spanje snel een verbod volgt op landelijk niveau; een verbod dat bovendien ook geldt voor andere terreinen zoals het stierenvechten, wrede feesten met dieren en de jacht. Een circus heeft helemaal geen dieren nodig om bezoekers te trekken: voorstellingen met acrobaten, turners, etc, kunnen heel indrukwekkend en vermakelijk zijn.

Bronnen: El Comercio, ABC,  InfoCircos ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer