De Argentijnse provincie Tierra del Fuego (Vuurland) voert een verbod op zalmteelt in. Met deze stap wordt Argentinië het eerste land ter wereld dat deze industrie verbiedt. In buurland Chili is men blij met deze nieuwe maatregel, daar zij met dezelfde milieuproblemen kampen. In beide landen zijn de zalmkwekerijen de laatste jaren veel in opspraak geweest, vanwege de vele ontsnappingen en grote sterfte van mariene leven als gevolg van een overmatig gebruik van antibiotica.

zalmteelt
Argentinië eerste land met verbod op zalmteelt | Foto: Bruce Warrington on Unsplash

Verbod op zalmteelt

De Argentijnse provincie Tierra del Fuego keurde het wetsvoorstel dat zalmteelt op eigen grondgebied verbiedt, unaniem goed. Greenpeace Andina campagnecoördinator Estefanía Gonzalez noemde deze beslissing een historische mijlpaal in een interview met de Deutsche Welle. Estefanía Gonzalez:

“Dit is een historische mijlpaal die Argentinië in het eerste land ter wereld transformeert dat intensieve industriële zalmteelt verbiedt.”

Sterfte mariene leven

In het zuiden van Argentinië en Chili bevinden zich vele zalmkwekerijen. Met name Chili is een van ´s werelds grootste zalmexporteuren en gebruikt onder andere Argentijnse wateren ter uitbreiding van hun bedrijven. Deze industrie heeft een zeer belastend effect op het milieu. De natuurlijke omgeving raakt steeds verder aangetast door de toenemende waterverontreiniging. Mariene fauna en flora gaan verloren. Dit komt doordat de grote hoeveelheid antibiotica die in het oceaanwater terechtkomt voor een overdosis aan nutriënten zorgt waar giftige algen zeer gesteld op zijn. Deze algenbloei creëert een zuurstoftekort in het gebied, waardoor er zogenaamde dode zones ontstaan. Het mariene leven stikt hierdoor, waaronder de kweekzalm zelf.

Milieuramp en massale sterfte van zalm in Chili

Ontsnappingen

Jaarlijks ontsnappen er duizenden zalmen uit de kwekerijen. Indien deze in aanraking komen met wilde zalm, kan deze laatste ziek worden. Bij hybridisatie zijn de nakomelingen vaak zwak, waardoor de wilde zalmpopulatie langzaam afneemt. Daarnaast vormt de kweekzalm ook een concurrent voor zijn wilde soortgenoot en andere roofvissen, waardoor er een voedseltekort ontstaat voor de natuurlijke populaties en dus een onbalans in het natuurlijke ecosysteem.

Met olie besmeurde vogels en verstrengelde marinezoogdieren

Ook andere diersoorten zijn het slachtoffer van de intensieve zalmteelt. De zalmkwekerijen zijn aantrekkelijke voedingsplaatsen voor wilde dieren. Vogels en mariene zoogdieren zoals zeeleeuwen komen op de netten van de kooivlotten af voor een lekker hapje. Regelmatig raken deze dieren verstrengeld in de netten of raken zij besmeurd met olie van lekke leidingen die voor deze industrie zijn aangelegd. Indien zij toch succesvol hun -met antibiotica en synthetische kleurstoffen vol gepompte- prooi te pakken krijgen, kunnen ze ziek worden.

Doorgang voor zeezoogdieren

Het zalmteeltgebied dat tussen Argentinië en Chili ligt, bevindt zich in het Beaglekanaal dat tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan stroomt. Estefanía Gonzalez:

“Het kanaal is een schakel tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan en heeft een enorme rijkdom aan zeezoogdieren, vogels, pinguïns, vissen, krabben, enzovoort. Het is de toegangspoort tot Antarctica, waardoor jaarlijks dieren migreren om zich te voeden en reproduceren.”

De nieuwe wet verbiedt de intensieve teelt van zalm in provinciale, mariene en meerwateren van Argentinië en weerhoudt Chili ervan meer kwekerijen te installeren in het buurland, waardoor het natuurlijke mariene leven voortaan van een zekere bescherming geniet.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools