Vrienden van een bruidspaar in Ede hebben woensdag 18 kuikentjes, 3 hanen en 4 hennen in de tuin gedumpt van de kersverse gehuwden. De dieren werden daar aan hun lot overgelaten, want het bruidspaar had de woning al verlaten. Een kuiken moest dit met de dood bekopen omdat het door de volwassen dieren kapot gepikt werd.

kippen gedumpt in tuin bruidspaar
Gedumpt kuiken in Ede | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Gelukkig zorgde de politie ervoor dat de dieren opgehaald werden door de plaatselijke dierenambulance, die hen naar een tijdelijke opvang bracht. Omdat deze opvang aangaf de hanen niet voor een langere tijd te kunnen opvangen, wat hun dood zou betekenen, zocht de dierenambulance contact met Comité Dierennoodhulp. Comité Dierennoodhulp vond vervolgens een paar van haar opvangen bereid om de dieren op te gaan nemen. Ook doet Comité Dierennoodhulp aangifte bij de politie tegen de dader(s) in verband met overtreding van de Wet dieren door het dumpen van de dieren en het onthouden van de nodige zorg, zo meldt Sandra van de Werd:

“Het blijft voor mij onvoorstelbaar dat men zo wreed met zulke kwetsbare dieren om kan gaan. Die kuikentjes zijn nog niet eens een week oud. Dit is geen geintje, maar pure dierenmishandeling. Zoiets doe je niet met een pup of kitten en net zo goed niet met een kuiken of een ander dier.”

kippen gedumpt in tuin bruidspaar
Gedumpt overleden kuiken in Ede | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp heeft de buik vol van kuiken- en hanenleed en roept op om te stoppen ‘met dat gefok!’:

“Het Comité vindt het niet normaal hoe slecht veel mensen met kippen omgaan. Mensen nemen niet de verantwoordelijkheid om de dieren die ze geboren laten worden ook een goed leven te geven. We merken dat nu de coronaregels versoepeld zijn, iedereen op vakantie wil en van zijn dieren af wil zijn. Kuikens die voor de lol op onnatuurlijke wijze uitgebroed zijn en zo expres hun moeder onthouden zijn, worden kort gebruikt als speeltje om daarna gedood of gedumpt te worden.”

In juni kreeg Comité Dierennoodhulp via de dierenambulance Haarlem twee kuikens van nog geen week oud die gedumpt waren in het bos. Een van deze kuikens had beide pootjes gebroken door menselijk toedoen en moest ingeslapen worden. Eind juni betrof het een veertigtal legkippen die gedumpt waren in het bos bij Sint Joost in Limburg. Ook daar was een aantal hennen dood.
.

Beloning voor tip die naar Limburgse kippendumper leidt

.
Afgelopen week was het vrijwel iedere dag raak, met telefoontjes en e-mails van mensen die van hun hanen af willen en meldingen over gedumpte kippen in het bos. Van de Werd:

“Eergisteren kregen we een melding binnen van negen serama kuikenhaantjes (kleinste soort) die gedumpt waren in een bos in Kerkrade in Limburg en gisterochtend kregen we een melding over een gedumpte haan met hennen in het bos in Dedemsvaart in Overijssel. De haan was inmiddels door een hond gepakt, een hen kon nog gered worden. En gistermiddag dus deze wrede ‘grap’ in de tuin van het bruidspaar in Ede.”

kippen gedumpt in tuin bruidspaar
Kuikens, hennen en hanen gedumpt in Ede | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Kip even veel waard als ieder ander dier

Voor kuikens, hennen en hanen is vrijwel geen opvang. Wat dat betreft laten de grote dierenorganisaties met veel geld deze dieren al jarenlang in de kou staan, zo vind Comité Dierennoodhulp. Sandra van de Werd:

“Behalve dat veel meer goede opvangplekken noodzaak zijn, is het ook belangrijk dat er een mentaliteitsverandering gaat plaats vinden bij fokkers en particulieren die kippen houden. Het is pure discriminatie op grond van soort dat er meer waarde wordt gehecht aan het leven van een hond, kat en papegaai dan dat van een kip. Een kip is een even zo gevoelig intelligent dier met een eigen waarde die net zo graag wil leven als ieder ander dier. Ook zij hebben het recht op een fijn leven en een goede verzorging.”

Bron: